Ruski atleti so bili na zadnjih olimpijskih igrah v Londonu med najuspešnejšimi, saj so osvojili kar 17 odličij (od tega osem zlatih) in zaostali zgolj za stanovskimi kolegi iz Združenih držav Amerike. A po prepričanju neodvisne komisije Svetovne protidopinške agencije je bilo nemalo teh odličij osvojenih na nedovoljen način.

V danes objavljenem 323 strani obširnem poročilu je namreč med drugim ugotovljeno, da so ruski dopinški grešniki – njihova imena Wada ni navedla – plačevali za molk o pozitivnih dopinških testih, posledično pa so tako lahko nastopili na olimpijskih igrah v Londonu.

Kot je dejal vodja neodvisne komisije Dick Pound je kultura jemanja prepovedanih poživil med ruskimi atleti globoko zakoreninjen in obsežen problem, pri katerem je skoraj zagotovo sodeloval tudi ruski politični vrh. »Bilo bi naivno zaključiti, da je do dejavnosti takšnega obsega prišlo brez eksplicitnega privoljenja ruskih vladnih oblasti. Ni razloga, da bi verjeli, da je atletika v tej državi edina športna panoga, na katero se je vplivalo.«

Po besedah soavtorja poročila, Richarda McLarna, pa je preiskava med drugim pokazala tudi povsem novo raven korupcije v atletiki, saj je pri Rusih poleg dopinga prihajalo tudi do občutnih sprememb končnih izidov in rezultatov na mednarodni ravni.

O sistematičnem kršenju protidopinških pravil v ruski atletiki so že lani prvi poročali pri nemški televiziji ARD, celotna afera pa utegne biti za atletiko enako škodljiva kot tista, ki je maja letos pretresla nogomet in njegovo krovno zvezo Fifa.

V osrčju novega odmevnega športnega škandala se je sicer znašel nekdanji predsednik Iaaf Lamine Diack. Francosko pravosodje je Senegalca, ki ga je na volitvah Iaaf avgusta nasledil Britanec Sebastian Coe, obtožilo podkupljivosti in pranja denarja. Dvainosemdesetletnika francoske oblasti sumijo, da je v zameno za prikritje ruskih grehov leta 2011 prejel podkupnino v višini enega milijona evrov.