Na predzadnjem veleslalomu sezone v Jasni je Ana Drev plačala davek viroze, ki jo je staknila na Slovaškem. Zaradi bolezni je bila vsakodnevna obiskovalka bolnišnice v Liptovskem Mikulašu, v kateri je v zadnjih dneh prejemala infuzijo. Najboljša slovenska veleslalomistka je zasedla enajsto mesto. Rdečo majico vodilne veleslalomistke je z zmago ubranila Avstrijka Eva Maria Brem in bila prva po dveh mesecih, ki je vzela skalp Nemki Viktorii Rebensburg. Na najnižjo stopničko zmagovalnega odra je stopila Italijanka Federica Brignone. Slovenski ekipni uspeh sta s 25. in 26. mestom dopolnili Katarina Lavtar in Tina Robnik.

Da je slovenska alpska smučarka iz Šmartnega ob Paki še vedno odlično pripravljena, je potrdila na prvi progi, na kateri je dosegla šesti čas. Ob svojem debitantskem nastopu v svetovnem pokalu med elitno sedmerico je Ana Drev naredila eno večjo in manjšo napako, brez katerih bi se lahko uvrstila tik pod vrh. Na drugi progi je Drevove zmanjkalo ob zaključku, saj je v zadnjih desetih sekundah izgubila veliko mest, kar glede na njeno zdravstveno stanje ni bilo presenetljivo.

Želeli so si krajšega veleslaloma

Dva dodatna dneva, ki ju je dobila Ana Drev zaradi slabega vremena v soboto, sta ji prišla prav. Kljub temu sta bila premalo za povrnitev moči. Glavni trener za tehnične discipline v slovenski reprezentanci Denis Šteharnik je priznal, da so si v slovenskem taboru želeli tekme z rezervnim startom, saj bi bil v tem primeru veleslalom krajši. Želja ni bila izpolnjena, saj je sicer muhasto vreme s spremenjeno vidljivostjo omogočalo izvedbo klasične preizkušnje.

»Ko ima veleslalom 51 vrat, je zelo dolg. Na prvi progi je imela Ana še nekaj moči, na drugi pa se je povsem izpraznila, tako da je komaj pripeljala do cilja. Ani čestitam, saj je še pred dvema dnevoma komaj stala na nogah. V takšnem stanju je enajsto mesto lep rezultat. Tudi Tini Robnik in Katarini Lavtar lahko čestitam za uvrstitev, a z njunima vožnjama, predvsem na drugi progi, nisem zadovoljen. Menim, da sta sposobni veliko več in bi morali veliko bolj napasti, ne pa samo braniti rezultat,« je iz Slovaške sporočil Šteharnik.

Lara Gut gre domov v Švico kot vodilna v svetovnem pokalu

Najboljša veleslalomistka zadnjih let Viktoria Rebensburg je razočarala na prvi progi, na kateri je dosegla dvanajsti čas. »Preprosto nisem našla pravega ritma,« je Nemka komentirala svojo vožnjo. Na drugi progi je napadla, prehitela vse tekmice z izjemo Eve Marie Brem, ki je zadržala 27 stotink prednosti od dveh sekund. Razlog, da so najboljše veleslalomistke na drugi progi izgubljale veliko časa, je bila zelo slaba vidljivost. Eva Maria Brem je namreč dosegla zmago s 25. časom druge proge, kar je v alpskem smučanju redkost. Avstrijka je povečala skupno vodstvo v veleslalomskem seštevku na 52 točk prednosti pred Viktorio Rebensburg. To pomeni, da Evi Marii Brem na finalu v St. Moritzu za mali kristalni globus zadošča že četrto mesto.

Smučarsko središče Jasna konec minulega tedna in v začetku novega ni imelo sreče z vremenom. Kljub temu so se Nizke Tatre izkazale za dobrega gostitelja svetovnega pokala. S številnimi gledalci ob progi predvsem na nedeljskem slalomu se je pokazalo, da je alpsko smučanje na Slovaškem po zaslugi Veronike Velez Zuzulove in Petre Vlhove zelo popularno.

Svetovni pokal se bo za ženske nadaljeval le še v Švici. Najprej bosta konec tedna v Lenzerheideju preizkušnji v superveleslalomu in alpski kombinaciji, naslednji teden pa bo v St. Moritzu finale svetovnega pokala. Švicarji bodo imeli številne razloge za praznovanja in evforije, saj gre pričakovati, da bo Lara Gut največji uspeh v karieri dosegla pred domačimi navijači. Včeraj se je namreč prebila na vodilno mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala in ne gre pričakovati, da bi ga po poškodbi Američanke Lindsey Vonn izpustila.

Moške konec tedna čakata preizkušnji v hitrih disciplinah v Kvitfjellu.