Avstrijska avtocesta od Karavank do Salzburga je ena tistih, ki jih slovenski alpski smučarji največkrat prevozijo, ko se odpravljajo na treninge in tekme. Včasih se zgodi, da pri Flachauu zavijejo desno in pot nadaljujejo proti avstrijski Štajerski, kjer imajo prav tako vadbene in tekmovalne baze. Vselej je mogoče s ceste opazovati strmino, ki se imenuje po najbolj znanem prebivalcu Flachaua Hermannu Maierju in gosti tekme svetovnega pokala. Na tej strmini so številni slovenski alpski smučarji v preteklosti dosegli svoje največje ali prve uspehe v svetovnem pokalu. Danes je Flachau postal najboljši prijatelj še ene slovenske alpske smučarke. Ana Drev se je namreč pri 30 letih prvič povzpela na zmagovalne stopničke svetovnega pokala in poskrbela za najlepši trenutek alpskega smučanja v Sloveniji, odkar ni na belih strminah Tine Maze.

Unovčila izkušnje iz Lienza

Ana Drev se je znašla pred težko preizkušnjo. Vnovič je namreč v svoji paradni disciplini vodila po prvem nastopu. Na zadnjo lansko koledarsko tekmo v Lienzu, ko je v drugem nastopu končala v snegu, je imela slabe spomine. Vremenske razmere so bile tokrat še slabše, saj je vse močneje snežilo, vidljivost pa je bila zaradi megle vse slabša.

Izkazalo se je, da se je alpska smučarka iz Šmartnega ob Paki iz napake v avstrijskih Dolomitih veliko naučila. Odločno je napadla drugo progo, tik pred ciljem odlično premagala veliko oviro ter zaostala le za Viktorio Rebensburg. Olimpijska prvakinja je bila danes pač premočna. Vse druge veleslalomistke sveta, ki blestijo v svetovnem pokalu ter na velikih tekmovanjih, so slovenski veleslalomistki gledale v hrbet. Vedele so, da je na treningih zelo hitra. Sedaj so se prepričale, da je lahko odlična tudi na tekmah. S slovenskega stališča v idealnem času, saj bo naslednji veleslalom svetovnega pokala čez dvanajst dni v Mariboru.

»Vedela sem, kako je stati na startu kot zadnja. Izkušnja mi je bila v veliko pomoč. Razmere v Flachauu so bile neprimerno težje kot v Lienzu. Precej lažje smučam, če vidim podlago. Vedela sem, da bo težko, in sem bila na to pripravljena,« je navdušeno pripovedovala Ana Drev. »Ko sem pridrvela v cilj, sem bila zelo vesela. Nobenih pomislekov nisem imela, ker nisem zmagala. Viktoria je očitno fenomenalno odpeljala drugo progo. Nisem imela sekunde rezerve v nogah,« je priznala slovenska junakinja in sklenila: »Teren v Mariboru mi ne ustreza najbolj, a se vseeno zelo veselim te tekme. Super je, da grem na največjo domačo preizkušnjo s tako lepo popotnico.«

Od Slovencev navdušil Hadalin

Vremenske razmere so konec tedna v Wengnu dodobra krojile obe moški preizkušnji. Posledično je bil smuk skrajšan, najboljši smukač sezone Aksel Lund Svindal pa je izkoristil odlične razmere na progi in dosegel četrto smukaško zmago sezone na petih preizkušnjah. Slovenci so nastopili v ozadju, v težkih razmerah s slabo vidljivostjo pa se je najbolje znašel Boštjan Kline. Andrej Šporn v tej sezoni še ni osvojil točke svetovnega pokala, Klemen Kosi pa si bo Wengen zapomnil po prvi uvrstitvi med najboljšo deseterico, potem ko je bil sedmi v alpski kombinaciji. Presenetljivo je bil slovenski junak vikenda Štefan Hadalin, ki se je na slalomu v Wengnu uvrstil med najboljših 30. Hadalinu je podvig uspel v šestem startu v svetovnem pokalu, potem ko je s startno številko 55 dosegel 23. čas. Na drugi progi je zdrsnil na delu, ki je bil usoden tudi za Marcela Hirscherja, in se uvrstil na rep uvrščenih. Zmaga je vnovič odšla na Norveško, k sijajnemu mladcu Henriku Kristoffersenu.