Kranjskemu županu Boštjanu Trilarju grozi denarna kazen ali zapor od treh mesecev do treh let in prepoved vožnje motornega vozila. Kranjski policisti so namreč opravili predkazenski postopek, strokovni pregled po prometni nesreči pa je potrdil prisotnost alkohola nad dovoljeno mejo: več kot 1,1 grama na kilogram krvi. Po naših zanesljivih podatkih je pokazal kar 1,5 grama alkohola na kilogram krvi. Kranjski župan je storil kaznivo dejanje nevarne vožnje v cestnem prometu.

Župan Trilar je 10. februarja zvečer skupaj z mestnim uradnikom Sašem Govekarjem in direktorjem kranjskih poklicnih gasilcev Tomažem Krišljem v bifeju na Zlatem polju pil predvsem viski. Kljub nagovarjanju je župan sedel v občinskega golfa in nekaj minut kasneje v bližnjem Stražišču povzročil prometno nesrečo z lažjimi poškodbami, po njej žalil policiste in reševalce ter bil odpeljan na odvzem krvi. Sašo Govekar, sicer vodja tehničnih služb, je kraj popivanja zapustil zadnji in po naših podatkih edini, ki so ga odpeljali drugi. Mimogrede, javnosti je postal znan, ker je kot pristojni za civilno zaščito in reševanje na MO Kranj dobil za leto 2014 okoli 8000 evrov dodatka za stalno pripravljenost.

Policija pri gasilcih

Ozadje srečanja trojice je bilo po neuradnih podatkih alarmantno stanje v Gasilsko-reševalni službi Kranj, ki jo Tomaž Krišelj vodi slabo leto dni. V občinskem javnem zavodu, ki kranjske davkoplačevalce stane čez dva milijona na leto, se je že oglasila policija, ki zaradi nekaj prijav oziroma spornih početij vodi predkazenski postopek. Župan in direktor sta zatrdila, da ju je kranjska policija o preiskavi dveh kaznivih dejanj obvestila šele včeraj. A policija se s tem ukvarja že dlje časa. Nekdo naj bi ukradel pomembne dokumente o porabi sredstev na nekem razpisu, policija pa preverja tudi domnevne nepravilnosti pri porabi za razrez namenjenih vozil. Kot vidni predstavnik stranke Več za Kranj Boštjana Trilarja je bil Krišelj izbran za direktorja, čeprav je prej vodil računalniško podjetje Logos. Krišelj je bil imenovan, kljub temu da so v mestnem svetu v razpravi ob imenovanju opozorili, da gre za politično kadrovanje. Prejšnji direktor je sicer odstopil, ko smo v Dnevniku razkrili, da je omogočil brezplačen najem vozila sindikalistu Urošu Valiču. Ta je s kombijem peljal skupino ljudi v Bruselj, kjer jih je sprejel tudi njegov svak, evroposlanec Milan Zver, sicer soprog Andreje Valič Zver, mestne svetnice SDS.

Da so odnosi v zavodu izredno slabi, nam je potrdil tudi eden najbolj izkušenih gasilcev. Enako nam je potrdil predsednik sveta zavoda in nekdanji mestni svetnik SLS Alojz Ješe: »Seznanjen sem, da se policija ukvarja z gasilci, kar vsekakor ni dobro.«

Sprenevedanje

O popivanju smo vprašali vse vpletene. Sašo Govekar dogodka ni zanikal, odrekel pa je sleherno pojasnilo, ker ni pooblaščen za izjave. Tomaž Krišelj je odgovoril, da se je z županom srečal v službenem času, na ponovno vprašanje o večernem druženju pa je umolknil, telefonskih klicev pa nasploh ni vračal. Župan Boštjan Trilar je bil še bolj izmikajoč: »Pred prometno nesrečo sem bil na zasebnem druženju.« Na konkretno vprašanje o popivanju z mestnim uradnikom in direktorjem javnega zavoda ni odgovoril. Pač pa je v ganljivem nastopu pred mestnim svetom na izredni seji zatrdil, da je do nesreče prišlo po izredno napornem celodnevnem delu za kranjske davkoplačevalce.