Kranjski župan Boštjan Trilar, ki je v sredo zvečer pijan povzročil prometno nesrečo, se je skušal izogniti odgovornosti. Takoj po nesreči je namreč poklical svojo partnerico (sicer uradnico na mestni občini Kranj) in se umaknil na bližnje dvorišče. Ker je bil njegov namen lažno prikazati okoliščine nesreče, so kraj dogodka podrobno preiskali tudi forenziki, ki so preiskali sledove krvi. Župan Trilar je namreč ob trčenju utrpel lažje poškodbe in je krvavel po obrazu. Ko so na prizorišče prispeli policisti in reševalci, jih je župan pričakal z besedami »kaj je, mucek« in tako naslavljal vse, ki so na kraju nesreče opravljali svoje službene dolžnosti.

Po preverjenih podatkih se je župan arogantno in nedostojno vedel do policistov, zato so ga tudi oglobili z denarno kaznijo. Ker je odklonil alkotest, je del noči preživel v pridržanju na kranjski policijski postaji. Odpeljali so ga tudi na prisilni odvzem krvi.

Včeraj Trilar ni bil dosegljiv in je sporočil le, da je do konca tedna na bolniškem dopustu, zamenjuje pa ga mestna svetnica Natalija Polenec (Več za Kranj). V pisni izjavi za javnost je pojasnil še, da ne bo komentiral policijskih postopkov, dokler ne bodo končani, in da se je udaril v glavo. Na Dnevnikova vprašanja o osebni in politični odgovornosti ni želel odgovarjati.

Medel odziv politike

Trilar je pred kratkim sestavil šibko »razvojno koalicijo«, ki šteje v mestnem svetu 17 od 33 svetnikov. Podpira ga tudi lista Igorja Velova, sicer direktorja Agencije za varnost v prometu. Ko smo ga vprašali za oceno ravnanja župana, nam je odgovoril, da se bo z njim še pogovoril in da za zdaj ni sprejel nobene odločitve o podpori županu. Predsednik kranjske NSi (tudi članice koalicije) Marjan Bajt je dejal, da o dogodku ne bo govoril, ker »komunicira le z verodostojnimi mediji«. Drago Štefe (koalicijska DeSUS) je najstarejši mestni svetnik in pričakuje od župana odgovorno in dosledno ravnanje, kot ga sicer zagovarja tudi v zvezi s sprejetim kodeksom ravnanja funkcionarjev. Če tega ne bo, bodo o podpori še razmislili. Svetnik nedavno vključene koalicijske SLS in ravnatelj kranjske gimnazije Franc Rozman se ni mogel opredeliti o podpori ali odgovornosti župana niti po tem, ko smo mu prebrali policijsko poročilo.

Med opozicijskimi strankami so odločno za odstop župana Trilarja v kranjski SDS (5 svetnikov), vodja štiričlanske svetniške skupine SMC Primož Terplan se je osebno zavzel za prevzem politične odgovornosti in tudi odstop župana, stranka pa stališča še ni uradno oblikovala. Prvi je župana k opravičilu in odstopu pozval Jani Černe, predsednik in mestni svetnik SD, enako tudi edini svetnik svoje liste Zoran Stevanović.

Kranj ima celo etični kodeks za funkcionarje

Župan Boštjan Trilar je skupaj s svojo stranko Več za Kranj tako predvolilno kampanjo kot potem vodenje občine utemeljil na sprejetem odloku o etičnem kodeksu ravnanja funkcionarjev, ki ga je Kranj sprejel kot edina mestna občina. Zaradi prvih očitkov o koruptnosti je pred letom razpustil veliko koalicijo in po skoraj enem letu sestavil novo. Zdaj je ravnanje kranjske politike spet na etični preizkušnji. Beti Jenko, mestna svetnica Več za Kranj, ki je oblikovala kodeks etike kranjskih funkcionarjev in sodi med najvplivnejše političarke v Kranju, ker vodi tudi kadrovsko komisijo, včeraj ni želela komentirati Trilarjevega ravnanja. Enako se je odzval tudi svetnik Gorazd Copek, eden od ustanoviteljev stranke Več za Kranj.