Kranjski župan Boštjan Trilar je ob zavrnitvi priporočila, da sprejme politično odgovornost in odstopi, dejal, da v razpravi ni bilo veliko kritik njegovega vodenja občine. Dodal je, da je slišal tudi pohvale, zato bo še naprej vodil mestno občino Kranj. Domala vsi svetniki (tudi njegovi podporniki) so obsodili njegovo ravnanje, ko je vozil pijan, povzročil prometno nesrečo in se nedostojno vedel po nesreči. Tako so Branko Grims (SDS), Janez Černe (SDS), Marjan Bajt (NSi), Primož Terplan (SMC) kot vodje svetniških skupin jasno pozvali Trilarja k odstopu in navedli tudi številne razloge zanj. Med zagovorniki župana pa so bili člani njegove stranke – nekdanji župan Damijan Perne je celo poudaril, da nestrinjanje z ravnanjem župana še ne pomeni poziva k odstopu, saj po njegovem župan dela dobro.

Andrej Šušteršič (SMC) je opozoril, da bo vztrajanje na funkciji otežilo pogajanja na državni ravni, ker župan ne bo več verodostojen, svetnik Zoran Stevanović s samostojne liste je opozoril na pomanjkanje čuta odgovornosti, Ana Pavlovski (SD) pa je dodala: »Kodeks, ki ste ga predlagali in ga je podpisalo 27 članove sveta, je dejansko konec vašega županovanja. Tudi sama bom on takem nižanju stopnje odgovornosti umaknila podpisa. Pozabili ste na naše mesto, naj bo odstop časten!«

Vnovično opravičilo

Župan Boštjan Trilar je že na začetku seje ponovil priznanje napak in opravičilo ter pojasnil, da je že plačal vso materialno škodo in ga čaka še kazenska odgovornost. Po njegovem je vsaj en policist sprejel osebno opravičilo in izrazil razumevanje. Nedostojno vedenje po nesreči pa je pojasnil tudi s tem, da se slabo spomni vsega, ker je dobil udarec v glavo. Prav tako že deluje kot prostovoljec, ker pomaga v društvu Sonček pri prevozih invalidov: »Težko operem svoje ime, ugled in integriteto,« je ob tem dejal župan Trilar, ki pozneje v razpravi ni več sodeloval.

Branko Grims (SDS) je nekajkrat poudaril, da je volja svetnic in svetnikov pravno nezavezujoča, a bo vztrajanje župana škodljivo za Kranj. V razpravi pa je več svetnic in svetnikov iz Več za Kranj jasno poudarilo, da je županova napaka nesporna, a to ne pomeni tudi odstopa s funkcije. Jani Černe (SD) je dodal, da gre za preizkus politične kulture države in da Kranj ne more biti talec Trilarja. Saša Kristan iz SDS pa je še poudarila, da se lahko vsi samo vprašajo, ali bo pri nas sploh kdo odgovarjal za svoja dejanja. Primož Terplan (SMC), ki je odstopil ob prvem sumu koruptivnosti po izvolitvi Trilarja, pa je prepričan, da gre zdaj le še za županov boj za funkcijo za vsako ceno.

Ker je iz koalicije izstopila tudi lista Igorja Velova, ima zdaj župan na svoji strani dejansko le svojo stranko. To pa pomeni, da bo moral vse predlagane projekte usklajevati s skoraj celotno politično sestavo mestnega sveta. Napoveduje pa se že nova seja o avtobusni postaji, ta je z okoli 25 milijoni ocenjene vrednosti največja naložba, ki jo je do zdaj predstavil in ima močne nasprotnike med občani. Sicer pa je župan brez uradne koalicije vladal že eno leto pred sestavo nove, ki je po treh tednih zaradi njegovega ravnanja po nesreči, ki jo je povzročil v vinjenem stanju, razpadla. Neuradno smo že dobili tudi namige iz kroga njegovih nasprotnikov, da se z njegovim vztrajanjem na položaju ne bodo »kar tako sprijaznili«.