Po šestih nominacijah za najprestižnejšo filmsko nagrado je Leonardu DiCapriu končno uspelo s filmom Povratnik, v katerem je v vlogi Huga Glassa osvojil odobravanje tako Akademije kot občinstva. Na oder so ga pospremili s stoječimi ovacijami, govor pa je pričel s solzami v očeh. »Povratnik govori o povezavi človeka z naravo,« je povedal in opozoril na klimatske spremembe. »Podnebne spremembe so resnične, in dogajajo se sedaj. Je ena največjih groženj človeku, zato moramo nemudoma ukrepati. Našega planeta ne smemo imeti za samoumevnega,« je v svojem zahvalnem govoru povedal hollywoodski zvezdnik.

Povratnik je od dvanajstih nominacij prejel tri zlate kipce – Alejandro Inarritu ga je prejel za režijo, Emmanuel Lubezki pa že tretjega po vrsti za najboljšo fotografijo (2014 za Gravitacijo, lani pa za Birdmana). Inarritu je ob sprejemu kipca v prestižni kategoriji – lani ga je prejel že za režijo Birdmana – dejal, da ima »naša generacija odlično priložnost, da se osvobodi vseh predsodkov«, saj bi morala biti barva kože »tako nepomembna kot dolžina las« posameznika. S tem se je navezal na bojkot prireditve nekaterih temnopoltih igralcev, ker pri nominacijah za igralske dosežke zanje ni bilo prostora.

Največ oskarjev za Pobesnelega Maxa

Oskarja za najboljšo žensko vlogo je Brie Larson prejela za vlogo v filmu Soba, za najboljši film so nagradili V središču. »Ta film je dal glas tistim, ki so preživeli te zlorabe,« je ob prejemu oskarja poudaril producent Michael Sugar. »Upamo, da se bo ta glas slišal vse do Vatikana,« je dodal. Pobesneli Max: Cesta besa je od desetih nominacij prejel kar šest kipcev, največ med vsemi nominiranci.

Mark Rylance je bil nagrajen za stransko vlogo v dramatičnem trilerju Most vohunov Stevena Spielberga, kar je bilo enih večjih presenečenj večera. »Zame je bila ogromna čast sodelovati z enim najboljših pripovedovalcev zgodb tega časa,« se je zahvalil Spielbergu. Rylance, ki je v kategoriji stranskih vlog premagal Sylvestra Stallona, Marka Ruffala, Christiana Bala in Toma Hardyja, je govor zaključil: »Čudovit čas je za igralce, zelo ponosen sem, da sem dela tega.«

Alicia Vikander je prejela oskarja za stransko vlogo v Danskem dekletu. (Foto: Reuters)

Oskarja za najboljšo žensko stransko vlogo je domov odnesla švedska igralka Alicia Vikander za vlogo v filmu Dansko dekle, v katerem je zaigrala ob boku Eddieja Redmayna. »Eddie, hvala, ker si bil najboljši igralski partner, brez tebe mi nikoli ne bi uspelo. Zaradi tebe sem bila boljša,« se mu je zahvalila. V kategoriji so bile nominirane še Kate Winslet, Rooney Mara, Rachel McAdams in Jennifer Jason Leigh.

Oskarja posvetil skupnosti LGBT

Britanski glasbeni zvezdnik Sam Smith je prejel oskarja za najboljšo filmsko pesem (Writing's on the Wall iz najnovejše bondijade Spectre). »Prebral sem članek, v katerem je sir Ian McKellen dejal, da še noben odkrit homoseksualec ni prejel oskarja. Če je to res, a tudi če ni, tega oskarja posvečam skupnosti LGBT. Tukaj stojim kot ponosen gej in upam, da bomo nekoč lahko tako stali vsi skupaj,« je povedal.

Udeležence podelitve je navdušil podpredsednik ZDA Joseph Biden, ki jih je pozval, naj se zavežejo, da se bodo vedno borili proti spolnim zlorabam in se postavili na stran žrtev. Biden je predstavil nominiranko za najboljšo izvirno pesem Lady Gaga, ki je nastopila s pesmijo za dokumentarni film Lovišče o spolnem nasilju na študentskih kampusih, ki ni bil med nominiranimi. Pesem Till It Happens to You je zapela ob lastni klavirski spremljavi, oskarja pa ni dobila. Tako kot DiCaprio si je tudi Lady Gaga prislužila stoječe ovacije.

Will Smith, njegova soproga Jada Pinkett Smith in režiser Spike Lee so bili med najbolj znanimi imeni, ki so zaradi »belske prevlade« v kategoriji igralcev bojkotirali prireditev. Kaj veliko jih ni potolažilo niti dejstvo, da je prireditev vodil temnopolti komik Chris Rock. In če je večina belcev v prireditvi uživala med občinstvom, so na odru med podeljevalci prevladovali temnopolti.

Črni humor na račun temnopoltih

»Jasno, da je Hollywood rasističen,« je povedal Rock in poudaril, da si temnopolti želijo enakih priložnosti. »Ko ti babica binglja z drevesa, imaš druge prioritete,« je ponazoril dejstvo, zakaj v 50. ali 60. letih ni bilo protestov zaradi pomanjkanja nominacij za temnopolte ustvarjalce. »Preveč smo bili zaposleni s tem, da so nas linčali in posiljevali, da bi nas skrbela nagrada za fotografijo,« je Rock poskrbel, da se bo o oskarjih govorilo tudi v prihajajočih dneh.

Rock ni prizanesel niti svojim temnopoltim kolegom, ki so prireditev bojkotirali, med katerimi je izpostavil Jado Pinkett Smith: »Letos so bili vsi besni. Jada Pinkett Smith je rekla, da je ne bo. Njen bojkot oskarjev je podoben temu, če bi jaz bojkotiral Rihannine hlačke. Tudi jaz nisem bil povabljen tja,« se je pošalil in v občinstvu požel salve smeha.

In če so se nekateri smejali, so drugi ostali smrtno resni. V številnih ameriških revijah so namreč »linčali« Rocka, saj naj bi šel s šalami vsaj en korak predaleč.

Seznam vseh sinočnjih nagrajencev si lahko ogledate tukaj.