Police, na katerih Leonardo DiCaprio shranjuje nagrade, ki jih je prejel v svoji igralski karieri, se pod vso težo zagotovo šibijo. Pohvali se lahko s 193 nominacijami v 85 različnih kategorijah in 75 osvojenimi nagradami. A ena izmed njih nikakor noče postati njegova - prestižni oskar. Čeprav so mu vloge zapeljivega pobalina, denimo hudomušnega Jacka Dawsona v Titaniku (1997) in prevaranta Franka Abagnala v Ujemi me, če me moreš (2002), pisane na kožo, očitno za žirijo niso bile dovolj navdušujoče.

Vprašanje, zakaj do zdaj prestižnega zlatega kipca, ki ga podeljuje ameriška Akademija znanosti in umetnosti gibljivih slik, še ni dobil, je tema, ki navdihuje teorije zarote in najrazličnejše humorne fotomontaže. Nekaj dni pred letošnjo podelitvijo oskarjev se je šalam pridružila spletna video igra Leo's Red Carpet Rampage (Leovo divjanje po rdeči preprogi). Ustvaril jo je londonski animacijski studio The Line. Animirana podoba Leonarda DiCapria se ob začetku igre poda v tek po rdeči preprogi. Na poti preskakuje fotografe in ledene gore ter pobira nagrade. Vse, razen oskarjev, seveda. Bleščeči oskar je tisti, ki je vedno en korak pred njim in se mu vselej za las izmuzne. Če vam DiCapria uspe pripeljati do konca rdeče preproge, vas čaka bonus runda. Prav tam so si ustvarjalci najbolj dali duška. Z nekaj spretnosti se namreč prebijete tudi do naloge, ki od vas zahteva iskanje temnopoltega nominiranca za oskarja za glavno moško vlogo v skupini risanih človečkov. Ki ga tam seveda ni. Naloga namiguje na dejstvo, da že drugo leto zapored za oskarja za glavno moško vlogo nihče od nominiranih ni temnopolt.

V šaljivi spletni igri je torej zmagati nemogoče, v resničnem življenju pa naj bi bile letos zaradi vloge bradatega in maščevalnega divjaka Hugha Glassa v Povratniku (2015) njegove možnosti za osvojitev oskarja precej večje. Film je do zdaj namreč osvojil že 56 nagrad, med drugim je DiCaprio prejel zlati globus za najboljšo vlogo. Na odgovor, ali se mu bo letos le nasmehnila oskarjevska sreča, pa bomo morali počakati do ponedeljkovega jutra.