Slovensko alpsko smučanje je po zaslugi Boštjana Klineta doživelo nov mejnik. Mariborčan je na superveleslalomu v Hinterstoderju dosegel drugo mesto, kar je najboljša slovenska uvrstitev v tej disciplini. Štajerec se je drugič v tej sezoni uvrstil na zmagovalni oder, drugič je bil drugi, drugič ga je premagal isti Norvežan – Aleksander Aamodt Kilde. Na najnižjo stopničko zmagovalnega odra pa se je uvrstil Marcel Hirscher.

»Superveleslalom je bil zahteven, tako postavitev kot tudi podlaga. Ponosen sem, da sem smučal tako dobro. Zelo sem vesel in srečen,« ni skrival navdušenja Boštjan Kline. »Posebnih skrivnosti nimam. Mozaik, ki sem ga gradil, se je sestavil. Zavedam se, da moram imeti tudi nekaj športne sreče. Proge sem se lotil samozavestno in odločno. Izkupiček je bil super,« je ob največjem superveleslalomskem uspehu v karieri razlagal Kline. Zaključil je, da je Kilde izkoristil nekaj manjših napak, ki jih je storil med smučanjem v Hinterstoderju.

Klemen Kosi začinil uspešen moški konec tedna

Uspešen slovenski konec tedna je z desetim mestom na superveleslalomu dopolnil Klemen Kosi. Mariborčan se je prvič v karieri v tej disciplini uvrstil med najboljšo deseterico, potem ko je bil lani na svetovnem prvenstvu v Beaver Creeku prav tako deseti. »Že pred tekmo sem vedel, da imam z nizko startno številko lepo priložnost za odmevno uvrstitev. Proga je bila bolj tehnično zahtevna, ni bilo odvisno le od drsenja. Super, da mi je končno uspelo,« je povedal Klemen Kosi.

Nedeljski veleslalom je postregel z novo vrhunsko predstavo Alexisa Pinturaulta. Francoz je postal serijski zmagovalec, saj je bil najboljši tretjič zapored, tokrat celo z najhitrejšima časoma na obeh progah. Tudi Marcel Hirscher se Pinturaultu ni približal pod sekundo zaostanka. Norvežan Henrik Kristoffersen sicer postaja vse boljši veleslalomist, a izgublja boj za skupnega zmagovalca svetovnega pokala. Prednost Hirscherja s skoraj 300 točkami naskoka je dokaj varna pred zadnjimi devetimi preizkušnjami. Slabše se je izkazal Žan Kranjec. Najboljši slovenski veleslalomist je imel s 23. časom po prvi progi lepo priložnost za napad, kakršnega je na istem prizorišču uprizoril v petek, ko je z 28. napredoval na 13. mesto. Kranjcu se je drugi nastop izjemno dolgega veleslaloma ponesrečil, vse bolj je oddaljen tudi od uvrstitve na finale svetovnega pokala. Trenutno je v veleslalomskem seštevku na 32. mestu in bi za preboj med najboljših 25 potreboval vsaj en vrhunski rezultat. »Precej bolj mi ustrezajo ledene proge. Nastop se mi tokrat ni ponesrečil. Verjamem, da se še vedno lahko uvrstim na finale svetovnega pokala v St. Moritz, a bi se mi moralo vse poklopiti,« pravi Žan Kranjec.

Ilka Štuhec dvakrat enajsta

Ženski organizatorji tekem svetovnega pokala v Andori niso imeli sreče z vremenom. Zaradi muhastega vremena je bil sobotni superveleslalom močno skrajšan, Italijanka Frederica Brignone pa si je zmago svetovnega pokala priborila v pičlih 57 sekundah. Tekmo je zaznamoval padec Lindsey Vonn, ki so jo morali odpeljati z akijem. Tekma je bila prekinjena skoraj 15 minut, vmes pa je začelo močno snežiti, tako da članice najboljše sedmerice niso imele nobenih možnosti za vidnejši uspeh. Ugibanja o nadaljevanju sezone Američanke so bila razjasnjena, ko se je Vonnova v nedeljo pojavila na startu, dosegla najboljši superveleslalomski čas, a se na koncu v alpski kombinaciji ni uvrstila med najboljšo deseterico. Kljub temu je obdržala vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala, saj je Lara Gut odstopila. V alpski kombinaciji so imele zaradi kratkega superveleslaloma prednost slalomske specialistke, kar je najbolj izkoristila Kanadčanka Marie Michel Gagnon, ki je dosegla svojo drugo zmago v svetovnem pokalu.

Boljših superveleslalomskih razmer ni najbolje izkoristila Ilka Štuhec. Mariborčanka je v soboto zasedla enajsto mesto, kar je sicer njena najvišja uvrstitev v tej disciplini. A je bila sposobna boljšega uspeha, kar je dokazala v nedeljo, ko je dosegla četrti superveleslalomski čas, na koncu pa je bila z enajstim mestom najboljša Slovenka na kombinacijski tekmi. Med dobitnice točk sta se uvrstili tudi Vanja Brodnik in Maruša Ferk. Slednja si je obetala več kot 27. mesto, a je boljši rezultat zapravila na superveleslalomu, kjer je dosegla 42. čas.

Svetovni pokal se bo za alpske smučarje nadaljeval v Kranjski Gori, kjer bosta v petek in soboto dva veleslaloma, v nedeljo pa slalom. Tudi ženske se bodo konec tedna preizkusile v obeh tehničnih disciplinah, in sicer v Jasni. Slovaki nestrpno pričakujejo najboljše alpske smučarke sveta, predvsem pa svoji junakinji Veroniko Velez - Zuzulovo in Petro Vlhovo.