Le Mont Blanc, najvišja evropska gora, je ločila alpske smučarje in smučarke, ki so se konec tedna merili za točke svetovnega pokala v hitrih disciplinah. Na francoski strani v Chamonixu je bil smukaški junak Italijan Dominik Paris. Njegov rojak Peter Fill, zmagovalec Kitzbühla, je s petim mestom naredil velik korak na poti do smukaškega globusa, ki ga Italijani nestrpno pričakujejo že desetletja. V tej sezoni ga lahko osvoji Fill zgolj zaradi poškodbe Aksla Lunda Svindala, ki mimogrede še vedno vodi v smukaški razvrstitvi svetovnega pokala. Na italijanski strani v La Thuilu pa sta bili konec tedna najhitrejši Italijanka Nadia Fanchini na smuku in Tina Weirather iz Liechtensteina na superveleslalomu.

Kline blestel v zgornjem delu smuka

Najhitrejši Slovenec na snegu Boštjan Kline je imel na edini preizkušnji konec tedna v moški konkurenci smolo pri žrebu. Startna številka 31 je bila namreč precej slabša v primerjavi s prvimi številkami, ki bi jih lahko nosil, če bi imel srečo pri žrebu. Kljub temu je bil Mariborčan dobro minuto odlično na poti, imel po treh petinah proge peti vmesni čas. V spodnjem delu proga ni več dopuščala čudežev. S 17. mestom je potrdil, da je v dobri formi in zanesljiv udeleženec finala svetovnega pokala v St. Moritzu. Drugi slovenski alpski smučarji se niso izkazali, najbolj med njimi je razočaral Andrej Šporn, ki je s startno številko 23 slabo smučal, potem ko je imel po četrtem mestu na prvem treningu precej višje apetite.

»Do uvrstitve med najboljšo deseterico so Boštjana ločile tri desetinke. Te lahko pripišemo smoli pri žrebu startnih številk. S smučanjem, ki ga je uprizoril Kline, je potrdil, da je njegovo znanje višje od uvrstitve na svetovni lestvici. Boštjan na vsakem prizorišču potrjuje, da je najboljši na tekmah in da se znajde v vseh vremenskih razmerah,« je nastop najboljšega slovenskega smukača ocenil glavni trener Peter Pen.

Dvanajsto mesto najvišja slovenska uvrstitev

Ilka Štuhec je na včerajšnjem superveleslalomu izkoristila dobro startno številko 14. Priborila si jo je z dobrimi predstavami v sezoni, s katerimi je prvič v karieri v tej disciplini dosegla uvrstitev v prvo jakostno skupino. Mariborčanka je zasedla dvanajsto mesto, kar je bila najboljša slovenska uvrstitev konca tedna in njena najboljša superveleslalomska v tej sezoni. Pohvale za nastope v La Thuilu si zasluži Maruša Ferk. Hrabra smučarka iz Blejske Dobrave je prejšnji teden na slalomu v Crans Montani ugnala Ano Bucik in se uvrstila med najboljših 15, v italijanskih Alpah pa je na smuku prehitela še Ilko Štuhec, po prekinitvi športne poti Tine Maze nedotakljivo najhitrejšo Slovenko. Medtem ko si je Mariborčanka s 24. mestom v smukaški razvrstitvi zagotovila nastop na finalu svetovnega pokala v St. Moritzu, je lahko Maruša Ferk neobremenjena in optimistična pred nadaljevanjem sezone, saj je izpolnila že vse cilje, ki si jih je zadala pred sezono.

»Naredila sem nekaj napak, a sem vseeno zelo zadovoljna, da sem osvojila točke svetovnega pokala na prvem superveleslalomu, na katerem sem nastopila. Točke sem v tej sezoni osvojila že v štirih disciplinah, kar mi daje upanje za naprej,« se veseli Maruša Ferk.

Izjave glavnega slovenskega trenerja za hitre discipline v ženski reprezentanci Aleša Brezavščka večkrat delujejo bolj navijaško kot kritično. Po smuku je dejal, da se Vanji Brodnik pač ni izšlo po načrtih, se ji bo pa drugič, saj se je zelo bojevala. Za Ilko Štuhec je dejal, da se na smuku ni spoprijateljila s progo v dolini Aosta, medtem ko je Maruša Ferk izkoristila dobre razmere.

Razlika le 23 točk

Z izjemnim bojem za skupno zmago svetovnega pokala nadaljujeta Lindsey Vonn in Lara Gut. Švicarka je bila vodilna v skupnem seštevku svetovnega pokala le en dan, saj je na drugem zaradi močnega vetra skrajšanem smuku v italijanskih Alpah zasedla enajsto mesto, medtem ko je bila Vonnova druga. Američanka ni bila kos le velikemu presenečenju dneva Nadii Fanchini, ki je izkoristila dejstvo, da so Italijanke trenirale na domačem terenu. Lara Gut je bila znova zelo hitra včeraj, ko je še drugič v sezoni na superveleslalomu ugnala Američanko in se ji z drugim mestom v skupnem seštevku približala za 20 točk. Prednost Lindsey Vonn pred zadnjimi enajstimi preizkušnjami sezone znaša le 23 točk. Sijajna Američanka, ki ostaja pri 76 zmagah v svetovnem pokalu, na stavnicah še vedno kotira bolje, a ima tudi Lara Gut svoj račun.

Svetovni pokal v alpskem smučanju se bo nadaljeval jutri v Stockholmu, kjer se bodo moški in ženske merili na tekmi paralelnega slaloma, in sicer od 17. ure naprej. Moški bodo v nadaljevanju od petka do nedelje tekmovali na dveh veleslalomih in superveleslalomu v Hinterstoderju, ženske pa v soboto in nedeljo v Andori čakata preizkušnji v superveleslalomu in alpski kombinaciji, kjer bo imela Maruša Ferk sijajno priložnost, da združi dobra nastopa v hitri in tehnični disciplini v novo vrhunsko uvrstitev. »Čakajo me trije zelo pomembni in pestri tedni, ki se jih veselim,« zaključuje Maruša Ferk.