Zaradi alkohola je pri nas vsak dan v bolnišnico sprejetih 10 ljudi. Vsako leto zaradi bolezni, ki so neposredno povezane z uživanjem alkohola, umre 650 ljudi. Približno desetino vseh prometnih nesreč povzročijo alkoholizirani. Pri povzročiteljih prometnih nesreč so izmerili izredno visoko povprečno alkoholiziranost, saj je presegala 1,45 promila. Vedno več mladih se z alkoholom sreča že pred 13. letom. Najpogosteje ga dobijo doma in pri prijateljih. S številkami pa ni mogoče izmeriti stisk v družinah, ki se srečujejo z alkoholizmom.

Iz solidarnosti do ljudi, ki trpijo zaradi alkohola, letos do 26. marca že enajsto leto zapored poteka akcija 40 dni brez alkohola. Letošnje geslo je Vsak dan je nov začetek!. Organizatorji – to so Slovenska karitas, Javna agencija za varnost v prometu, društvo Žarek upanja, Zavod Med.Over.Net, Zavod Varna pot, katedra za družinsko medicino Medicinske fakultete v Ljubljani (projekt Sporočilo v steklenici), Zavod Vse bo v redu in Zveza društev upokojencev Slovenije – k sodelovanju vabijo posameznike in tudi družine, društva, ustanove, in sicer naj v času akcije ne uživajo in ne strežejo alkohola. Udeleženci akcije lahko svojo odločitev simbolno potrdijo na www.brezalkohola.si in na facebooku 40 dni brez alkohola.

Zaradi alkoholiziranih voznikov vsako leto ugasne 36 življenj

Imre Jerebic, generalni tajnik Slovenske karitas, je dejal: »To je preventivna akcija in z njo izražamo solidarnost z vsemi, ki trpijo zaradi alkohola v družinah, na cestah in zaradi zdravstvenih težav. Preventivna akcija ni namenjena temu, da bi nehali piti, ampak gre za 40-dnevno spodbudo k zmernosti.« Igor Velov, direktor Javne agencije za varnost v prometu, pa je opozoril, da v zadnjih letih v povprečju 36 ljudi na leto umre v prometnih nesrečah, katerih povzročitelji so alkoholizirani vozniki. Skrb zbujajoča je porast alkohola med vozniki v starosti 18–24 let. Agencija se z akcijami in preventivnimi programi trudi zmanjševati obseg problema. Tudi odlog odvzema vozniškega izpita z vključitvijo v rehabilitacijske programe je dober motivator, da ljudje spremenijo navade. Začeti pa moramo vsak pri sebi. »Življenje je polno skušnjav in izbir. Izberimo 40 dni brez alkohola, dokažimo, da znamo in zmoremo,« je spodbuden Velov.

Nataša Sorko iz društva Žarek upanja je opozorila, da zaradi alkohola trpijo vsi člani družine. Družina se prilagaja alkoholiku in zasvojenost postane nov družinski član. Alkoholik dirigira, kaj se bo v družini dogajalo iz dneva v dan, in svojci ob tem zelo trpijo. V nekem trenutku se zgodi odločitev, ko svojci, zdravje, služba ali nesreča reče: »Zdaj je dovolj.« Svojci potrebujejo oporo pri svojih odločitvah, da imajo moč za novo pot skupaj s svojimi bližnjimi. Vsi v družini se morajo učiti delovati na novo.

Da bi glas o solidarnostni gesti dosegel čim več ljudi, imajo letos posebno vlogo pri podpori akcije znane Slovenke in Slovenci. Med njimi so: radijska voditelja Boštjan Kljun in Miha Deželak, Andrej Brglez, Nina Osenar, kuhar Tomaž Kaučič, Saša Einsiedler in televizijski voditelj David Urankar. lo