Osemnajstčlanski glavni odbor Rdečega križa Slovenije se včeraj ni izrekel o predlagani razrešitvi generalne sekretarke Renate Brunskole. Po dobrih dveh urah razprave za zaprtimi vrati so člani odločitev prepustili zboru članov, ki naj bi se sestal februarja, in predsednici Nataši Pirc Musar, ki je razrešitev tudi predlagala.

Predsednica in generalna sekretarka včeraj po seji nista dajali izjav. Brunskoletova, ki se je včeraj seje glavnega odbora udeležila le za kratek čas, nato je morala v skladu s pravili sejo zapustiti, nam je po telefonu povedala, da o zapletu ne more kaj več povedati tudi zato, ker nima pooblastila predsednice RKS za dajanje izjav, sicer pa da je njen največji interes »ohraniti ugled največje in najstarejše humanitarne organizacije na Slovenskem«.

Po naših informacijah je bila predsednica RKS Nataša Pirc Musar že dlje časa nezadovoljna z delom decembra 2014 izbrane generalne sekretarke RKS Renate Brunskole, nekdanje poslanke SD in Pozitivne Slovenije ter metliške županje. Brunskoletova naj bi bila premalo aktivna in operativna, zastavljeni projekti naj bi se izvajali prepočasi, ogroženo naj bi bilo uresničevanje finančnega načrta in vizije razvoja RKS, ki jo želi udejanjiti Pirc-Musarjeva. Člani območnih odborov (teh je po vsej Sloveniji 56) naj bi bili vse bolj nezadovoljni s prepočasnim dotokom denarja, ki ga zveza združenj RKS dobi z opravljanjem javnih pooblastil za opravljanje krvodajalskih akcij in tečajev prve pomoči. Območna združenja so ponekod morala za različne aktivnosti zato kar sama zalagati denar, kar je ustvarjalo vse večje napetosti med bazo in centrom.

Debelega rtiča ne nameravajo privatizirati

Po pisanju nekaterih medijev naj bi se Pirc-Musarjeva zavzemala za komercializacijo delovanja mladinskega zdravilišča na Debelem rtiču. V včerajšnji izjavi RKS so tovrstne očitke odločno zavrnili: »O spremembah trenutne organiziranosti Mladinskega zdravilišča in letovišča Debeli rtič so začeli organi RKS razpravljati že kar nekaj časa pred prihodom sedanje predsednice in generalne sekretarke. Glavni odbor je že obravnaval gradivo o preoblikovanju MZL RKS Debeli rtič. V nobenem organu RKS ni bilo nikoli govora o tem, da bi mladinsko zdravilišče in letovišče na kakršen koli način privatizirali. Celo več, vsi menimo, da je zdravilišče biser Rdečega križa, ki si zasluži takšno spremembo organiziranosti, ki mu bo omogočila profitabilno delovanje in bo v kakršni koli statusni obliki v stoodstotni lasti RKS. Tako ustvarjeni morebitni presežki se prelivajo nazaj v humanitarno dejavnost.« ri