Težko pričakovani polfinalni dvoboj je ponudil manj izenačen tenis in manj dramatičnih in napetih trenutkov kot marsikateri od prejšnjih obračunov Novaka Đokovića in Rogerja Federerja. Srb je tokrat od prve minute dalje deloval zbran in odločen, da tekmecu ne pusti nikakršnih možnosti, da ga preseneti. Predvsem v prvih dveh nizih je bil Federer povsem nemočen in »Nole« je po vsega 54 minutah že vodil z varnih 2:0 (6:1 in 6:2). Ob podatku, da je Đoković v preteklosti od 154 dvobojev, v katerih je vodil z 2:0, izgubil le enega, je bilo že jasno, da se bo najverjetneje znova prebil v finale grand slama v Melbournu, kjer je v preteklih letih slavil že petkrat.

Federer se tudi zaradi (kot vselej) izjemne podpore s tribun kljub velikemu zaostanku ni predal. Zaigral je odločneje in bolj tvegano ter se v tretjem nizu z odvzemom servisa nasprotniku le uspel vsaj delno vrniti v igro. Niz je dobil s 6:3 in napovedal morebitno teniško dramo, do katere pa ni prišlo. Četrti niz je bil izenačen le do osme igre, ko je Đoković odvzel servis Federerju in povedel s 5:3. Srb je nato brezhibno opravil z zadnjo nalogo na tekmi in zasluženo slavil s 3:1 v nizih.

Đoković odslej boljši v medsebojnih dvobojih

Pred 45. medsebojnim dvobojem teniških velemojstrov je bil izid v zmagah izenačen 22:22, z novo velepredstavo pa je od danes dalje v boljšem položaju Đoković in le vprašamo se lahko, če bo Federer še imel možnost, da interni dvoboj še kdaj obrne v svojo korist, saj je pri 34 letih že čez vrhunec svoje kariere, 28-letni »Nole« pa igra tenis svojega življenja.

(Foto: Reuters)

Nole: Igral sem skoraj popolno, sem na vrhuncu kariere

»V uvodnih dveh nizih sem igral neverjetno dobro, skoraj popolno, a to je bilo proti Federerju potrebno, saj sem vedel, da bo v dvoboj vstopil zelo agresivno in veliko igral na mreži, vendar sem bil na to pripravljen. Kljub temu, da sem vodil z 2:0, kar je bilo zelo pomirjujoče, pa se je do konca dvoboja odvijala huda bitka,« je po dobljenem dvoboju dejal Đoković, nato pa dodal: »Roger in Rafa (Nadal) sta v preteklih letih prispevala zelo veliko k mojemu uspehu. Zaradi njiju sem postal boljši igralec. Mislim, da sem trenutno na vrhuncu svoje kariere.«

Đokovića v nedeljskem finalu čaka dvoboj z zmagovalcem drugega polfinala, v katerem se bosta pomerila drugi nosilec Andy Murray in vroče ime začetka letošnje sezone Kanadčan Miloš Raonić. »Finale bo ne glede na tekmeca prava poslastica. Raonić je v zadnjem času zelo napredoval, Murray pa je zelo kakovosten tekmec. Pred mano sta dva dneva premora in naredil bom vse, da se čim bolje pripravim na finalni obračun,« pred finalom pravi Đoković.

Sereni Williams se nasmiha 22. grand slam

V ženski konkurenci bo v finalu Serena Williams poskušala ubraniti lansko zmago in osvojiti 22. grand slam, njena zadnja letošnja ovira v Melbournu pa bo Nemka Angelique Kerber, ki je danes v polfinalu s 7:5 in 6:2 ugnala Britanko Johanne Konto. Serena je brez večjih težav s 6:0 in 6:4 premagala Poljakinjo Agnieszko Radwansko.

(Foto: Reuters)