Švicar in Srb sta tekom svojih nadvse uspešnih karier samo z nastopi na turnirjih zaslužila že vrtoglavih 97,3 oziroma 94 milijonov dolarjev in se bliskovito približujeta stomilijonski znamki, kar je absolutni rekord v zgodovini moškega tenisa. Sedemnajstkratnemu zmagovalcu turnirjev za grand slam Federerju utegne to uspeti že januarja, ko je na sporedu odprto prvenstvo Avstralije, kibo zmagovalca nagradilo s 3,85 milijoni dolarjev.

Kako zelo so se v zadnjem obdobju v tenisu povečali zaslužki, pove že podatek, da je zadnji igralec, ki je osvojil vse štiri turnirje za grand slam, Avstralec Rod Laver, v svoji karieri (1962-1979) zaslužil „zgolj“ 1,5 milijona dolarjev, nekoliko več, 12 5 milijonov dolarjev, si je priigral, Američan John McEnroe, njegov rojak in Federerjev vzornik Pete Sampras, ki je kariero končal leta 2002, pa že 43 milijonov.

Đoković je sicer zgolj v letošnji sezoni, v kateri je osvojil tri grand slam turnirje, zaslužil 21,5 milijona dolarjev, še dodatnih 31 milijonov pa so mu navrgli sponzorski dogovori. „Letošnja sezona je bila moja najuspešnejša, zaradi česar sem le še bolj motiviran. Upam, da bom na taki ravni igral tudi v letu 2016,“ je optimistična številka ena moškega tenisa.

Kljub temu da 28-letnik trenutno nima dostojnega konkurenta, pa ga čaka še veliko dela, če želi v prihodnosti po premoženju ujeti sedem let starejšega Federerja. Po pisanju revije Forbes je Švicar namreč peti najbolje plačani športnik na svetu, za kar gre v veliki meri zasluga donosnim sponzorskim pogodbam, ki mu letno navržejo 58 milijonov dolarjev.

A to se utegne spremeniti že v bližnji prihodnosti, saj sta na strani Đokovića tako forma – letos je dobil 82 od 88 dvobojev – kot čas. „Mislim, da so moje možnosti dobre. Pri 28 letih se mi zdi, da konec kariere še ni tako blizu. To me navdušuje in motivira.“

Po poročanju novičarskega portala The Local imajo uspešno poslovno leto za sabo tudi nekatere teniške zvezdnice. Največja med njimi, Serena Williams, je letos bogatejša za 74 milijonov dolarjev, dolgonoga Rusinja Marija Šarapova pa za 36,4 milijona dolarjev.