Teniški zvezdnik Novak Đoković je prepričan, da sta za njegov lanski uspeh, ki se nadaljuje tudi na letošnjem prvem turnirju za grand slam v Melbournu v Avstraliji, zaslužna žena Jelena in petnajstmesečni sin Stepan. Đoković je svojo ženo Jeleno Ristić spoznal že v srednji šoli, a kot par sta se srečala leta 2005. Ravno v času avstralskega teniškega turnirja je v kratkem filmu o svojem življenju z naslovom Made By Moments, ki ga sponzorira najbolj znana avstralska vinska klet, najboljši teniški igralec na svetu priznal, da je bil njun prvi zmenek popolna katastrofa.

Tedaj osemnajstletni Nole je na Jeleno hotel narediti vtis in jo je odpeljal na večerjo v restavracijo v Monte Carlu, ki se mu je tedaj zdela zelo imenitna. Njegova bodoča žena je priznala, da se ji je zdela obupna, ker je bil v resnici le športni bar. Da bi bilo vse še huje, je Đoković kot pravi kavalir v imenu svoje spremljevalke naročil tudi hrano, kar se je zdelo Jeleni strahovito neprimerno. Za piko na i pa se je zgodilo, da jima je natakar prinesel surov zrezek, ki ga nobeden od njiju ni hotel pojesti. Seveda je bil surov, saj je Nole naročil tatarski zrezek, ne da bi sploh vedel, kaj to je.

»Draga, greva delat otroke!«

A na srečo se je začetna polomija končala tako, da sta postala par. In sedaj Đoković v intervjujih nikdar ne pozabi povedati, da je najpomembnejša oseba v njegovem življenju njegova žena. Tudi na instagramu, kjer ima 1,8 milijona sledilcev, na twitterju pa zavidljivih 4,8 milijona, ob fotografijah žene zapisuje slavospeve. »Hvala za čudovito ženo, ki me vsak dan navdihuje... Letošnje leto si mi naredila najlepše leto mojega življenja,« je Novak Đoković denimo zapisal ob fotografiji, objavljeni decembra lani.

Kljub temu je čakal osem let, da se je z njo končno poročil julija 2014, ko sta že pričakovala otroka, ki se je rodil tri mesece kasneje. Svojo ženo opisuje kot »sposobno, ambiciozno in močno«. In verjetno je v tem primeru res, da za vsakim moškim stoji močna ženska: odkar sta poročena, je dobil 90 odstotkov vseh dvobojev. Svoj lanski uspeh dejansko pripisuje družini. »Ne glede na to, ali zmagujem ali izgubljam, je vedno tam. Družina je vedno tam. Ko se vrnem domov, nisem več tenisač, temveč mož in oče,« je Novak dejal po lanski zmagi v Wimbledonu. Pred začetkom letošnjega avstralskega turnirja pa je v šali na tiskovni konferenci izjavil, da bi morala z ženo imeti še več otrok, ker je zaradi tega tako uspešen. »Draga, greva delat otroke!« se je pošalil Srb.

Skupaj sta spremenila prehranjevalne navade

Jelena je tudi predsednica Fundacije Novaka Đokovića, ki največ vlaga v šolstvo. Samo za primer: v zadnjem letu so v Srbiji opremili deset šolskih laboratorijev. A bolj kot to je za uspehe verjetno pomembno dejstvo, da je Jelena vedno na dvobojih in strastno navija za moža.

Sodeč po izjavah se zdi prav tako osredotočena na možev uspeh kot on sam. Leta 2012 je dejala, da je zelo ponosna in srečna zaradi njegovih uspehov in da mu bo pomagala, da bo dosegel svoj največji cilj – vrh. Nole ji zaupa, Jelena ga podpira. Skupaj sta popolnoma spremenila prehranjevalne navade, se odpovedala sladkorju, mesu in glutenu ter 70 odstotkov hrane pojesta nekuhane.

Jelena zato kuha doma, oba z veseljem objavljata fotografije njunih zdravih obrokov. Popolnoma podpira tudi Đokovićevo skorajda obsedenost z rutino in natančno načrtovanje, tako v prehrani kot v pripravah. Nole je prepričan, da so ljudje nagnjeni k rutini in delovanju, ki temelji na določenem redu. Žena in sin sta mu dodala še umirjenost, zato se za uspehe zahvaljuje družini.