Odprto prvenstvo Avstralije v tenisu tudi v deževnih dneh teče dalje. Urnik je na treh igriščih s pomično streho, arenah Roda Laverja, Margareth Court in Hisense, povsem neokrnjen. So pa sicer mirno dogajanje v Melbournu nenadoma pretresli neobičajni dogodki, ki jih nekateri označujejo za namerno povzročene prvemu igralcu sveta Novaku Đokoviću.

Začelo se je dan pred turnirjem, ko se je na tisoče tenisa željnih avstralskih otrok na tako imenovanem dnevu za otroke gnetlo okoli srbskega šampiona, ki se mu je zazdelo, da ne vidi prav, ko je na tabli, ki je označevala, kateri teniški igralci so prisotni na dogodku, prebral svoje ime – namesto Novak so organizatorji napisali Novack. Druga milo rečeno nenavadnost se je zgodila v četrtek zvečer, ko je avstralski teniški velemojster Lleyton Hewitt ob slovesu še zadnjič nastopil v areni Roda Laverja in se je po porazu proti Špancu Davidu Ferreru s svojimi tremi otroki, Mio, Cruzom in Avo, poslavljal od navijačev (»Ničesar nisem pozabil v garderobi, tenisu sem dal vse!« so bile njegove poslovilne besede.) in so mu na velikih platnih pod streho arene zavrteli film, v katerem so se od enega najbolj džentelmenskih igralcev tenisa vseh časov poslovili Rafael Nadal, Andy Murray, Roger Federer in Nick Kyrgios. Morali bi predvajati še besede Novaka Đokovića, ki so ga v ta namen posneli že nekaj dni prej, vendar organizatorji zaradi domnevnih tehničnih težav tega niso storili. Potem so v petkovem večernem programu Đokoviću, petkratnemu, tudi lanskemu zmagovalcu odprtega prvenstva Avstralije, namenili drugo igrišče, areno Margaret Court. Centralno areno Roda Laverja so organizatorji namenili svojemu Nicku Kyrgiosu, kar bi bilo sicer ob običajnih razmerah verjetno sprejemljivo. Za nameček je Novaka iz Evrope »napadel« še italijanski športni dnevnik Tuttosport, češ da je že kot 20-letnik leta 2007 izgubil dvoboj z nenavadnim rezultatom, Francozi pa so privlekli na dan Đokovićev izgubljeni dvoboj na pariškem mastersu pred devetimi leti. »Ja, res sem močno izgubil proti Santoru, a so mi dan prej v Parizu izruvali dva modrostna zoba in sem igral v zadovoljstvo organizatorjev, namesto da bi dvoboj predal!«, je bil jasen Srb.

Dogajanje okoli Đokoviča v Melbournu je najenostavneje razložiti s pritiski na absolutnega favorita, kajti Avstralci so si nekako vtepli v glavo, da bi turnir lahko osvojil mladi Nick Kyrgios. Velike možnosti za končno zmago sta mu napovedala celo tako velika teniška asa, kot sta John Newcombe in Pat Cash, za katerega malokdo ve, da je enega svojih zadnjih profesionalnih turnirjev odigral leta 1994 na turnirju serije challenger v Rogaški Slatini.

Kot si nekdo v ozadju želi, da Novak Đoković ne bi še šestič zmagal v Melbournu, tako je vse večji pritisk tudi na favoritinjo v ženski konkurenci Sereno Williams. Spravili so se celo na njeno menda neverjetno motečo fluorescentno rumeno opravo na igrišču. Vedno glasnejše so napovedi, da bi prvi letošnji grand slam »morala« osvojiti Victoria Azarenka, ki je tu zmagala že dvakrat, leta 2012 in 2013. Belorusinja je letos res izvrstno pripravljena in prav mentalno pripravljena, da pred finalom kar se da hitro z igrišča pomete vse nasprotnice, potem pa za piko na i pokaže še svoje taktične trike proti prvi igralki sveta Sereni Williams.