Če bi v Veliki Britaniji za 40 odstotkov zmanjšali delež dodanega sladkorja v sladkih pijačah in tega ne bi nadomestili z umetnimi sladili, bi lahko v petih letih preprečili previsoko težo pri pol milijona Britancih, debelost pa kar pri milijonu Britancev. Na račun tega bi v dveh desetletjih lahko preprečili 300.000 primerov diabetesa tipa 2, je pokazala študija, ki so jo izvedli prof. Graham MacGregor in kolegi z londonske Univerze kraljice Marije ter nedavno objavili v reviji Lancet.

Raziskavo so zasnovali na izkušnjah zmanjšane uporabe soli v industrijsko pripravljeni hrani. V zadnjih petih letih jim je namreč v Veliki Britaniji v veliko prehranskih izdelkih uspelo zmanjšati delež dodane soli kar za 40 odstotkov. Raziskovalci pa so preučili, kakšen bi bil učinek, če bi na enak način zmanjšali tudi dodan sladkor v sladkih pijačah.

Shujšali bi za dober kilogram

Na osnovi podatkov iz nacionalne raziskave o prehrani in hranilih pri Britancih med letoma 2008 in 2012 ter letnih poročil Britanske zveze sladkih pijač so izračunali, koliko Britanci popijejo sladkih pijač (s sadnimi sokovi in brez njih), koliko je v njih sladkorja in kolikšen delež energije dobijo iz tega sladkorja.

Nato so ocenili, za koliko bi se ob strategiji postopnega manjšanja deleža dodanega sladkorja za 40 odstotkov v petih letih zmanjšal vnos energije na ravni posameznikov, in predvideli, za koliko bi se pri posamezniku znižala telesna teža. Nazadnje so ocenili, za koliko bi se znižali število pretežkih in debelih Britancev ter število obolelih za sladkorno boleznijo.

Izračuni so pokazali, da bi se pri posamezniku zmanjšal dnevni vnos kalorij za 38,4 kilokalorije in bi bil po petih letih povprečni odrasli Britanec lažji za 1,2 kilograma. Taka izguba teže bi število pretežkih zmanjšala za 0,5 milijona, debelih pa za milijon posameznikov. To bi vplivalo tudi na obolevnost za sladkorno boleznijo tipa 2, ki je povezana z debelostjo in nezdravim načinom življenja nasploh: v 20. letih bi za to hudo kronično boleznijo zbolelo 274.000–309.000 Britancev manj.

Če deleža dodanega sladkorja ne bi zmanjšali tudi v sadnih sokovih, bi bil učinek slabši. Dnevna poraba kalorij bi se znižala za 31 kilokalorij na dan, telesna teža v petih letih pa za 0,96 kilograma na posameznika. Število pretežkih bi se s tem zmanjšalo za 0,3 milijona ljudi, debelih za 0,8 milijona, preprečili pa bi 221.000–250.000 primerov sladkorne bolezni.

Neopazna sprememba okusa

Raziskovalci menijo, da bi se ti ugodni učinki najbolj odražali pri najstnikih, mlajših odraslih in posameznikih iz ekonomsko šibkejših družin, saj ti zaužijejo največ sladkih pijač.

Poudarjajo tudi, da bi se, če bi se vsebnost sladkorja zmanjševala postopno pet let, manj sladkemu okusu neopazno prilagodili tudi potrošniki in to ne bi vplivalo na njihovo izbiro izdelkov. Prejšnje raziskave še kažejo, da ljudje izgube kalorij iz sladkih pijač ne nadomestijo z drugimi viri energije ter da ima manj dodanega sladkorja le majhen vpliv na stroške in ceno izdelka, zato se industriji ni treba bati za prodajo sladkih pijač in dobiček. Takšen obrat je za industrijo lahko celo dobrodošel in bi se mu upirala morda le industrija proizvodnje sladkorja.

Avtorji so prepričani, da so njihovi izsledki tako trdni, da bi predlagano strategijo postopnega zmanjšanja dodanega sladkorja v sladkih pijačah morali izvesti v praksi. Ljudje bi morali tudi sicer zmanjšati količino popitih sladkih pijač, a je to glede na oglaševalsko moč industrije iluzorno pričakovati. Strategija postopnega zmanjševanja dodanega sladkorja pa ponuja nov in praktičen način, kako skupaj z drugimi ukrepi, kot je davek na sladke pijače, učinkovito zmanjšati količino zaužitega sladkorja, so sklenili avtorji. lo