V raziskavi so med letoma 1996 in 2001 spremljali zdravstveno stanje več kot 5500 ameriških deklic. Te so sicer sodelovale v širši raziskavi, ki je zajemala skoraj 17.000 ljudi, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Deklice so bile stare med devet in 14 let, projektu so se pridružile, ko še niso imele menstruacije. Med petletno raziskavo so tiste, ki so spile med eno ter eno in pol sladkano pijačo na dan - to je steklenico ali pločevinko, menstruacijo dobile 2,7 meseca prej kot tiste, ki so spile dve ali manj sladkani pijači na teden, so odkrili raziskovalci. Deklice so pila nedietne gazirane pijače, negazirane sadne pijače in sladkani ledeni čaj.

Zgodnejša menstruacija se je pojavila ne glede na njihov indeks telesne mase, vnos kalorij ali gibanje. "Naša študija doprinaša k vedno večji zaskrbljenosti zaradi množično razširjenega uživanja sladkanih pijač v ZDA in drugod," je povedala Karin Michels z zdravstvene fakultete na Harvardu, ki je vodila raziskavo.

Povprečna starost prve menstruacije je bila 12 let in sedem mesecev. Menstruacija, do katere je prišlo 2,7 meseca prej, ima po mnenju raziskovalcev zmeren vpliv na tveganje za raka.

Zadnjo raziskavo so utemeljili na statistiki, niso pa se v njej lotili vzrokov. So pa njeni avtorji spomnili na prejšnje raziskave, ki so pokazale, da visok, hiter vnos sladkorja sproži hitro povečanje ravni hormona inzulin, kar ima posledično učinek na koncentracijo spolnih hormonov.

Triindevetdeset odstotkov deklic, ki so sodelovale v raziskavi, je bilo belopoltih, količina sladkanih pijač, ki so jo popile, pa je verjetno nizka v primerjavi z drugimi skupinami, menijo raziskovalci.

Neodvisni strokovnjaki so do ugotovitev skeptični, pri čemer jih je še posebej zmotil vir podatkov. O indeksu telesne mase in uživanju sladkanih pijač so poročale deklice same ali njihovi starši, kar je metoda, pri kateri so napake pogoste.

"Upravičeno se je vprašati, ali ni morda samoporočanje o višini malenkost precenjeno in na drugi strani tisto o teži podcenjeno," je dejal pediater iz francoskega Bordeauxa Michel Colle. Če je namreč do tega prišlo, je to prineslo povsem izkrivljen indeks telesne mase in posledično tudi same zaključke raziskave, je menil.