»Saj tale zaključni klanec na Alpe Cermis ni nič posebnega. Meni je letos še hitreje minil kot lani, čeprav so bili pogoji obupni. Letos je bilo mehko, vdiralo se je, lani pač ne. Vseeno ne vem, zakaj se tega klanca vsi tako bojijo. Meni je bilo na marsikateri od osmih tekem precej težje,« se je Lea Einfalt razgovorila v cilju jubilejnega 10. Tour de Ski, ponosna, da je še drugič zapored kot najmlajša tekačica zaključila z najtežjo preizkušnjo sezone (34. mesto).

Na »črni« dan, kot ga imenujejo kolesarji, je izgubila debele minute in včeraj ni imela nobene možnosti, da se približa lanskemu dosežku (22. mesto). S 24. časom zaključnega vzpona (lani 11.) je dokazala, da ima sposobnosti plezalke, gorske tekačice. Cikcakanje po smučišču (3,6 kilometra, 425 metrov višinske razlike) je pretekla zelo podobno hitro kot Norvežanka Ingvild Flugstad Oestberg, ki je podobno kot Petra Majdič leta 2010 na smučišču izgubila majico vodilne proti Therese Johaug. Rojak Martin Johnsrud Sundby je z najboljšim časom dneva potrdil rekordno premoč. »Spoznanje je, da zmorem z najboljšimi. Tudi s Charlotte Kalla (5. mesto) sem tekla kilometre v Toblachu, le Norvežanke so še vedno z drugega planeta,« je bila iskriva tekačica TSK Triglav iz Zbilj. Ob treh etapnih uvrstitvah med petnajsterico (Fabjan, Razinger, Čebašek) je Einfaltova ena od petih mlajših članic U23, ki so vpisale točke.

»Ocenjujem, da je bila letos ostrejša konkurenca. Ni svetovnega prvenstva in tour je eden od vrhuncev. Uresničila se je tudi moja bojazen, da bodo preizkušnje v klasiki pomembnejše, mene pa v tej prvini čaka še veliko dela. Moram izboljšati tudi vzdržljivost. Morala bom delati še več, saj sem vendar v reprezentanci sprinterk,« je spoznanje po osmi etapi v desetih dneh (najmanj 55 kilometrov) izluščila edina Slovenka v cilju, še vedno pa se zaradi naporov smili mami Vesni. Na cilju se ji je mudilo k družini, da ji še trener Marko Gracer ni uspel čestitati. Se pa že veseli tudi tekme v Planici, čeprav ni sprinterka. »Je doma in to je nekaj posebnega,« pripomni med potjo.

Tour de Ski, končni vrstni red, moški: 1. Johnsrud Sundby 30:47,0, 2. Haagen Krogh (oba Nor) + 3:15,7, 3. Ustjugov (Rus) + 3:43,8, ženske: 1. Johaug 33:53,5, 2. Flugstad Oestberg + 2:20,9, 3. Weng (vse Nor) + 3:13,9, 34. Einfalt (Slo) + 22:19,3