V preteklem letu sta največ novih delovnih mest v Sloveniji odprli farmacija in avtomobilska industrija, zaposlovanje je raslo tudi v turistični panogi, storitvenih dejavnostih, živilski in elektro- ter predelovalni industriji. Tako bo tudi letos, v raziskavi trga dela, ki bo tako delodajalcem kot iskalcem dela v pomoč pri letošnjih načrtih zaposlovanja in iskanju pravih priložnosti, ugotavlja kadrovska agencija Adecco.

Njihova raziskava, podobno kot tudi nedavna napoved zaposlovanja v prvem četrtletju 2016 agencije Manpower, kaže še, da panoge, ki so v gospodarski krizi doživele najhujši udarec, lani niso zaposlovale in tako bo ostalo tudi letos. Takšna je denimo gradbena industrija.

Med oblikami zaposlovanja raste delež zaposlenih v agencijah, čeprav se iskalci zaposlitve, če se le da, temu izogibajo, saj morajo določen delež svojega plačila nameniti posredniku, ki mu zagotavlja delo. A v Adeccu na drugi strani pojasnjujejo, da se povečuje delež agencijskih delavcev, zaposlenih za nedoločen čas, podjetja pa se za agencijsko kadrovanje odločajo ne le zaradi nejasne situacije v gospodarstvu, ampak ker s tem prihranijo tudi čas pri iskanju najprimernejšega kadra.

V Adeccu so tako denimo v največji meri zaposlovali administrativne kadre, sodelavce v marketingu, iskali pa so tudi bistveno več strokovnjakov v informacijski tehnologiji, ki se po šestih letih krize prebuja. Poleg tega je povpraševanje po poznavalcih novih tehnologij zbudil tudi vstop družbenih omrežij na vsa področja profesionalnega in zasebnega življenja ljudi, še dodajajo v Adeccu.

Tako med iskanimi poklici niso le programerji, ampak podjetja potrebujejo tudi vse več družboslovcev, ki jih zaposlujejo kot vodje projektov. Med tehničnimi kadri pa še naprej med najbolj iskanimi ostajajo CNC-operaterji, finomehaniki, tehnologi, livarji, orodjarji, strojni inženirji, mehatroniki in ključavničarji ter gostinci.

Pri tem je vse več podjetij, ki zaposlovanje načrtujejo strateško, torej nove kadre povezujejo z določanjem poslovnih ciljev. Iščejo torej talente in se borijo tudi za zadrževanje takšnih zaposlenih v podjetju, kar je pomemben podatek za iskalce zaposlitve oziroma vse, ki se ozirajo za novimi priložnostmi na trgu dela. Še posebno zato, ker mnogi poklici, ki jih poznamo danes, v prihodnosti ne bodo več obstajali, poudarjajo v Adeccu, in bodo tako v ospredje prišli talenti, strokovnjaki s praktičnim znanjem, ki bodo podjetjem zagotavljali hitro ustvarjanje dodane vrednosti. Ker bodo pri tem spet prikrajšani mladi, pri katerih delodajalci že zdaj pogrešajo praktično znanje, bo izobraževalni sistem vendarle primoran uvesti korenite spremembe pri povezovanju izobraževalnih programov s praktičnim delom v realnem sektorju.

»Države morajo uvesti strategije za razvoj talentov, s poudarkom na tako imenovanih zaposljivih veščinah,« poudarjajo Adeccovi svetovalci, ki opozarjajo na vseevropski problem izobraževanja strokovnjakov, ki kasneje ne ustrezajo dejanskim potrebam gospodarstva. Ravno to je po njihovem ključni razlog za visoko stopnjo nezaposlenosti, izgubljene priložnosti in šepanje pri konkurenčnosti in produktivnosti Evrope na globalnem trgu.

Skupina Adecco je v tej luči v sodelovanju s poslovno šolo INSEAD opravila še raziskavo o tekmi za talente. Med 93 zajetimi državami vodilno mesto zavzema Švica, sledita ji Singapur in Luksemburg, Slovenija pa se je uvrstila na sicer solidno 26. mesto, a kaj ko ji uvrstitev zbijata ravno rigidni trg dela in slabo strokovno vodenje. Vendar bo hkrati z globalnimi tehnološkimi spremembami tudi Slovenija oziroma njeni zaposlovalci primorani v prilagajanje, ki v prvi vrsti pomeni razvoj in negovanje talenta s pravo izobrazbo oziroma prekvalifikacijami, takoj za tem pa odprtost v smislu trgovine, vlaganj in delovne mobilnosti.