»Za menoj je eden najtežjih dni,« so bile prve besede Petra Prevca, ko smo ga uro po koncu veličastne zmage v Innsbrucku, nad katerega se je že spustil mrak, končno pričakali, da je spregovoril za slovenske tiskane medije. Pred tem je izmenoma v angleščini in slovenščini ter z nekaj frazami v nemščini potrpežljivo odgovarjal na vprašanja televizijskih in radijskih postaj ter se vmes vzpenjal in spuščal po stopnicah. Ritem je bil tako divji, da je na vprašanje v slovenščini začel odgovarjati v angleškem jeziku.

»Obveznosti po tekmi mi poberejo skoraj več energije kot tekma. A to je del posla. Poleti na treningu poslušam, kaj mi govori trener, zdaj pa eno uro po vsaki tekmi razpredam o sebi in celotni turneji,« je pojasnil Prevc. Zanj je ob skakalnici stiskal pesti tudi oče Božo, ki je družino pred mediji obvaroval tako, da televizijskih kamer ne spusti niti na dvorišče, kaj šele v hišo v Dolenji vasi. Zaradi dopinške kontrole je Prevc v hotelsko sobo prišel šele tri ure po spektaklu, v katerem je znova nokavtiral konkurenco. Najboljši je bil v obeh serijah, drugouvrščenega Freunda je preskočil za 11,4 točke, tretjega Norvežana Kennetha Gangnesa pa za 18 točk. Očitno je trojica abonirana na zmagovalni oder, saj so bili na njem tudi že v Garmisch-Partenkirchnu.

Jezik tekel, telo delovalo na 40 odstotkih, prednost pa 10,9 metra

Večna tekmeca Prevc in Freund sta tokrat spisala novo nepozabno bitko, ki je imela za slovenske in nemške navijače stresen uvod. Prevc, ki je imel zaradi prehlada poln nos, je dan pred tekmo izpustil kvalifikacijski skok in imel v poskusnem zaradi prezgodnjega odriva s 115,5 metra šele 24. izid. Freund je po najboljšem dosežku poskusne serije 129 metrov padel, a je bilo doskočišče na srečo mehko, da se ni poškodoval. »Padec Freunda sem videl in upal, da ni nič narobe,« je pripomnil Prevc.

Bergisel je bil za Prevca ena največjih ugank. Ko se je vzpenjal v karieri, je v Innsbrucku dosegal največje uspehe na turneji, lani, ko je bil med favoriti, je končal na 11. mestu, danes pa potrdil izjemno psihično trdnost. »Poskusni skok, iz katerega sem se naučil, da na tej skakalnici ena napaka pomeni izgubo desetih metrov, je bil zame dobra brca v zadnjico, da moram biti umirjen in potrpežljiv. Ker sem v vseh treh skokih za trening odskočil prezgodaj, sem na startni klopi sam sebi zamrmral, da naj počakam povsem do konca odskočne mize. Očitno je pri meni tako, da moram stvari ponavljati dlje časa, ker si glava le na takšen način zapomni navodila,« je razlagal Prevc, ki je bil izjemno zgovoren. Za finalni skok si je prvič v karieri dal oceno enajst in v smehu napovedal, da bo zdaj šel na dvanajstico.

Pod kakšnim pritiskom je bil, je pokazal takoj po finalnem doskoku v telemark, ko je roki stisnil v pest, saj je laserska črta, ki je označevala, koliko mora skočiti za zmago, ostala daleč za njim. »Časa za uživanje je malo. Le ko se ustaviš po skoku in med Zdravljico, sicer pa me le vodijo in usmerjajo, kaj vse moram narediti. Prepustim se dogodkom, jezik teče, druge funkcije v telesu pa počivajo, tako da delujem na 40 odstotkih,« je bil slikovit Prevc. Za hrbtom je imel zdravnika, ki je čakal, da ga odpelje na dopinško kontrolo. Vseskozi je pil kratke požirke vode, na pripombo, da bi lahko spil pivo, pa je odvrnil: »Od piva me boli glava. Jaz moram pa lulati.«

Za Janusa se je ustavil čas

Prevc se je razveselil današnjega prostega dne. Čaka ga selitev v Bischofshofen, sicer bo dan namenjen počitku z nekaj teka in zdravo hrano. Čeprav ima pred zadnjo tekmo, ki bo v sredo ob 17. uri, kar 19,7 točke prednosti, ostaja previden v boju za glavno nagrado – zlatega orla in ček za 18.000 evrov. »Dokler ni narejen zadnji telemark, nihče ne ve, kaj se lahko zgodi. Zgolj ena napaka s prezgodnjim odskokom je dovolj, da se prednost stopi. Skakalnica v Bischofshofnu je zelo velika, zato so napake še bolj kaznovane,« se je ozrl proti finalu v sredo.

Precej bolj živčen, kot je bil Peter Prevc na zaletišču, je bil na trenerski tribuni slovenski selektor Goran Janus, ki je pred tekmo napovedal napad na povečanje prednosti v skupnem seštevku. Po ponesrečeni poskusni seriji je Prevc selektorja pomiril z besedami, da mora le dati v višjo prestavo. »Ko sem čakal na Petrov nastop, sem imel občutek, da se je čas ustavil. Tako je bilo že v Garmischu, in kot vse kaže, bo tudi na naslednjih tekmah. Innsbruck je za vse nas velika uganka, Petru je steklo po željah šele po korekturah. Trenutno je številka ena, zato lahko le snamem kapo pred njim. Je pravi tekmovalec za največje izzive, obenem pa uživa v tem, kar počne,« je povedal Goran Janus in odhitel v iztek poslušat Zdravljico.