Zadnji dnevi koledarskega leta 2015 ponujajo priložnost za oceno dosežkov na športnem področju. Društvo športnih novinarjev Slovenije je zmagovalce razglasilo že v začetku decembra na tradicionalni prireditvi Športnik leta, junake pa so že 42. po vrsti izbrali tudi Bloudkovi nagrajenci.

Peter Prevc lovi Bojana Križaja

Presenečenja ni bilo. Naziv najboljših v iztekajočem se letu sta vnovič prejela smučarski skakalec Peter Prevc in alpska smučarka Tina Maze. Bloudkovi nagrajenci so njune uspehe prepoznali že tretje leto zapovrstjo. Med dosedanjimi zmagovalci se je prvega mesta največkrat razveselil nekdanji alpski smučar Bojan Križaj, ki se je v dvajsetem stoletju na vrhu znašel osemkrat. Tina Maze je po mnenju Bloudkovih nagrajencev že šestič postala športnica leta, kar jo na večni lestvici dosedanjih zmagovalk uvršča na drugo mesto. Ko Tina Maze še ni tekmovala, sta najboljši športnici sedemkrat postali nekdanja teniška igralka Mima Jaušovec in alpska smučarka Mateja Svet. Omenjeni bosta očitno še naslednjih nekaj let ostali zapisani kot športnici z največ osvojenimi priznanji, saj je malo verjetno, da se bo Tina Maze po letu dni premora vrnila v smučarsko karavano.

Peter Prevc je zaznamoval koledarsko leto 2015, čeprav na svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju v Falunu na Švedskem ni osvojil kolajne, v finalu svetovnega pokala v Planici pa se mu je v infarktni končnici za las izmuznil veliki kristalni globus. Prevc vseeno ocenjuje, da je njegov največji dosežek v dosedanji karieri nepozaben polet do 250 metrov, ki ga je uprizoril na letalnici v Vikersundu na Norveškem. Prevc je postal prvi športnik, ki je poletel tako daleč. Lastnik svetovnega rekorda je bil le 24 ur, saj je Norvežan Anders Fannemel naslednji dan poletel še dlje. V tej sezoni svetovnega pokala bo Prevc v novo leto krenil kot vodilni v svetovnem pokalu, obenem pa je tudi osrednji favorit za končno zmago na 64. novoletni turneji.

Tina Maze zablestela na vrhuncu

Pri osvajanju prestižnih športnih nagrad je bila znova brez konkurence Tina Maze, ki je v zadnjem desetletju najbolj zaznamovala dogajanje v slovenskem športu. V svoji zadnji sezoni pred zamrznitvijo ali morda celo koncem kariere je zablestela na vrhuncu zime, ko je na svetovnem prvenstvu v Vailu osvojila zlati kolajni v smuku in alpski kombinaciji, v superveleslalomu pa je zasedla drugo mesto. Tudi Tini Maze se je tako kot Petru Prevcu izmuznil veliki kristalni globus, potem ko je januarja predvsem zaradi izmučenosti izgubila nekaj sijaja. Na lestvici najuspešnejših alpskih smučark je uvrščena na visoko sedmo mesto, v začetku decembra pa je po izboru slovenskih športnih novinarjev že šestič postala najboljša domača športnica, kar v ženski konkurenci dotlej ni uspelo še nikomur.