Smučarji skakalci so se včeraj iz Oberstdorfa preselili v mondeni Garmisch-Partenkirchen, kjer bodo danes kvalifikacije, jutri pa druga tekma 64. novoletne turneje (obakrat začetek ob 14. uri), ki velja za najprestižnejšo med vsemi štirimi.

Ker je razplet prve tekme skrojil veter, je bilo včeraj še veliko razprav o (ne)poštenosti razburljive zračne bitke. Veter je skrojil že ogromno tekem, a tokrat je iz igre za skupno zmago na turneji izločil precej več skakalcev kot v preteklosti. V zadnjih petnajstih letih so na skupno zmago lahko računali le tisti, ki so imeli po prvi tekmi okrog deset točk zaostanka. Letos so po tem kriteriju v igri ostali le štirje tekmovalci, Nemec Severin Freund, Avstrijec Michael Hayböck, Slovenec Peter Prevc in Norvežan Anders Fannemel, saj že peti Japonec, 43-letni Noriaki Kasai, zaostaja dobrih 16 točk.

Zmagovalec Severin Freund, ki je poskrbel za prvo nemško zmago v Oberstdorfu po letu 2002, in drugouvrščeni Avstrijec Michael Hayböck sta bila edina tekmovalca, ki sta imela na tekmi pomoč vzgonskega vetra, kar sta s pridom izkoristila v finalni seriji. S takšno močjo, okoli pol metra na sekundo, kot jima je pihal v prsi, je Petru Prevcu v hrbet, zato je tretje mesto 23-letnega Slovenca vrhunski dosežek. Čeprav je zmagal njegov varovanec Freund, je selektor nemške reprezentance, Avstrijec Werner Schuster, še vedno prepričan, da Prevc ostaja prvi favorit za zlatega orla in denarno nagrado 18.000 evrov. »Če skočiš 130 metrov s tako močnim vetrom v hrbet, kot je Peter, je to potrditev vrhunske pripravljenosti,« je poudaril Schuster. Na očitke o srečni zmagi Freunda je odvrnil, da so imeli Nemci v preteklih letih veliko smole s ponesrečenimi nastopi v Oberstdorfu.

Zmaga Freunda, ki je športno priznal, da je bila tudi plod sreče, je povzročila evforijo v Nemčiji, da bodo razprodane vstopnice tudi za jutrišnjo tekmo. Nemčija si je z zmago dvignila samozavest. Avstrija je s Hayböckom ostala v igri za skupno zmago, a izgubila lanskoletnega kralja Stefana Krafta, ki je s tretjega nazadoval na sedmo mesto. »Morda sem imel v drugi seriji dobre razmere tudi zato, ker sem šel za božič v cerkev. Glede na razlike v točkah v Garmischu znova začenjamo z ničle,« meni Michael Hayböck, ki je tudi lansko turnejo začel z drugim mestom, na katerem je bil tudi na koncu v Bischofshofnu za velikim prijateljem in sostanovalcem v hotelskih sobah Kraftom.

Čeprav imajo Norvežani kar štiri tekmovalce med prvih enajst, so ostali le z Andersom Fannemelom v igri za skupno zmago. Nenavaden razplet so sprejeli mirno, ker so skoki pač šport v naravi. Slovensko reprezentanco je tretje mesto Petra Prevca, potem ko je bil najboljši v štirih skokih v Oberstdorfu, še bolj podžgalo za nadaljevanje turneje. To ne velja le za Petra Prevca, ampak tudi druge, ki so iztržili manj, kot je kazalo po prvi seriji. »Na finale skoke, v katerih ste nazadovali, je treba takoj pozabiti, tudi na veter, in gledati le naprej,« je zabičal selektor Goran Janus Anžetu Lanišku, Cenetu Prevcu in Robertu Kranjcu med včerajšnjo dvourno vožnjo v Garmisch. Največji dolžnik je Jurij Tepeš s 50. mestom, debitant Tilen Bartol se predvsem uči, za Anžeta Semeniča pa bo izziv, da se prebije skozi kvalifikacije.