Postavite si realne cilje in ne začnite s prehitrim tempom. Navado ukinjajte počasi in postopoma, tako da jo boste tudi za dlje časa obdržali. Vsak posameznik ima razvade v vsakdanjem življenju. Nekatere izmed njih so skoraj neopazne, nekatere pa vam lahko hudo škodujejo. Premislite, kako resnično jih potrebujete in koliko svojega dragocenega življenja trošite zaradi njih.

Kajenje je smrtonosna razvada

Vsakdo se zaveda, kako nevarno je kajenje za organizem. Kajenje je razvada, ki privede do hude odvisnosti od tobaka. Hudo škoduje zdravju človeka in je odgovorno za nastanek srčnih, pljučnih in drugih hujših bolezni. V Evropi je kajenje drugi največji vzrok za smrtnost. Nikotin je krivec za vašo odvisnost od tobaka. Spada namreč med droge, ki povzročijo sprostitev hormona adrenalin. Slednji sprosti glukozo, pride do zvišanja krvnega tlaka in srčnega utripa. Ob pomanjkanju nikotina telo postane vzdraženo in izčrpano ter vodi do želje po ponovni cigareti. Večja želja po njej se poveča predvsem v stresnih situacijah.

Glede na vse sestavine tobaka je kajenje resnično nezdravo za vaše telo. Ko nehate kaditi, potrebujete še dolgo, da svoje telo očistite toksičnih snovi in ga ponovno okrepite. Dokazano je, če prenehate kaditi pred 50. letom starosti, se tveganje za smrtnost zmanjša kar za polovico. Tako boste tudi zmanjšali tveganje za nastanek pljučnega raka in drugih smrtonosnih oblik raka, srčne in možganske kapi ter drugih kroničnih pljučnih bolezni. Pomislite na svoje telo in ga pripravite na novoletno odvajanje od tobaka. Potrebo po nikotinu nadomestite z drugimi novodobnimi pripomočki (nadomestna cigareta, žvečilne tabletke, žvečilke …) in poiščite pomoč, da bo odvajanje potekalo lažje in brez hujših ovir.

Težave s prekomernim nakupovanjem

Ta razvada se nanaša predvsem na nežnejši spol. Verjetno ste že slišali svojo prijateljico, ki pravi: »Kupila sem si nove čevlje - kakšen balzam za mojo dušo« ali »Nova majčka mi je polepšala dan« ali »Šef mi je cel dan skakal po glavi, morala sem sprostiti živce v najljubši trgovini«. Ženskam nakupovanje nam daje potuho in skrito veselje.

Dejstvo je, da ima večina žensk preveč kosov oblačil in velikokrat boste tudi slišali, da je omara postala premajhna za vse. Vseh teh oblačil ne potrebujete in čas je, da to norijo ustavite. Tiste obleke, ki jih niste nosili že od prejšnjega novega leta, ponudite nekomu drugemu, ki jo bo z veseljem in uspešno nosil. Ko boste hodili mimo izložb, se ne pustite premamiti. Pomislite, da lahko ta denar, ki bi ga sicer potrošili za kos oblačila, porabite za kaj bolj koristnega. Razmislite, kakšno luksuzno potovanje bi si lahko privoščile, če bi začeli varčevati pri nakupih!

Spremenite dnevni jedilnik

Danes nas iz dneva v dan zasipajo z različnimi informacijami, ki so lahko pozitivne ali celo škodljive za naše telo. Morali bi bolje razmisliti, preden izdelke brez premisleka kupimo. Ni vse koristno, kar nam živilski ponudniki ponujajo vsak dan. Dobro se pozanimajte o zdravi prehrani in predvsem zdravem načinu življenja. Če ste nagnjeni k premastni in škodljivi prehrani, je zdaj pravi čas, da tako prehranjevanje spremenite. Najprej očistite organizem. Počasi ga začnite navajati na nov način življenja in takšnega tudi obdržite za nedoločen čas. Po zanesljivih virih lahko poiščete vse potrebne informacije o uravnoteženi in zdravi prehrani ter najdete različne recepte.

Dejstvo je - kar jeste, to ste! Telo je namreč ogledalo našega načina prehranjevanja. Če boste uživali nezdravo, mastno in manj kakovostno hrano, boste kar hitro opazili velike spremembe na svojem telesu (debelost, izpuščaji, akne, lišaji, izpadanje las, lomljenje nohtov, poškodbe črevesja, želodca …). Spremenite svoje življenje tako, da spremenite svoj vsakdanji jedilnik. Posegajte po zdravi in naravno pridelani hrani ter poskušajte čim večkrat jesti sezonska živila.

Vsakodnevno gibanje

Človeško telo je ustvarjeno za gibanje in ne stalno lenarjenje. Telo potrebuje dnevno vadbo, pa čeprav ta vključuje samo polurni sprehod. Zadajte si cilj, da boste vsak dan oziroma nekajkrat v tednu nekaj naredili zase in za svoje telo. Redno ga prezračite na svežem zraku ali pa potrošite vso nabrano energijo z različnimi športnimi aktivnostmi.

Če potrebujete bolj sproščeno in duhovno vadbo, se odločite za vadbo joge ali pilatesa in redno sproščajte ter razgibavajte svoje telo. Redna vadba bo pozitivno vplivala na vaše počutje in zdravje. Spremenili boste tudi odnos do sebe in do svojih bližnjih. Vadba in gibanje bosta redno uravnavala stanje imunskega sistema in učinkovito vplivala na pravilno delovanje vseh telesnih sistemov in organov.

Sprejmite zaobljube, ki koristijo vam!

Če vam izmed naštetih idej nobena ne ustreza, se je domislite sami. Razmislite, kaj vas v življenju moti in zberite dovolj moči, da boste razvade počasi ukinili. Ne pozabite pa, da vsak zadan cilj ni takoj dosežen. Preteči mora kar nekaj časa, da ga boste lahko uspešno dosegli. Bodite strpni in se z dobro voljo vedno bližje pomikajte proti koncu.

Kaj pa, če novoletne zaobljube ne potrebujem? Če ste resnično prepričani v to, pomeni, da ste eden izmed redkih, ki je popolnoma zadovoljen s svojim življenjem. Čestitamo! Če nimate nobenih težav in se za nobeno stvar ne sekirate, potem živite takšno življenje še naprej. Bodite pa odprti za nove stvari in odprite vrata tudi spremembam, ki bi lahko vaše življenje še izboljšale. Vsaka stvar je lahko še boljša, če se zanjo tudi potrudite in jo usmerite na pravo pot.

Vir: www.wellneo.si