Maruša Mišmaš je v zadnjih sezonah ena najboljših slovenskih atletinj. Razloga sta dva. Prvi je, da je 21-letna Grosupeljčanka izjemna delavka in borka, ki si je uspehe prigarala v navezi s trenerjem Svjetlanom Vujasinom. Drugi razlog pa je, da je slovenska atletika po vzoru slovenskega športa v zadnjem desetletju s stališča vrhunskih rezultatov precej nazadovala. Ne zgolj zaradi številnih športnih upokojitev, temveč tudi rezultatske stagnacije nekaterih slovenskih atletinj, od katerih se je pričakovalo več.

V iztekajočem se letu si je Maruša Mišmaš pridobila številne izkušnje, ki ji bodo koristile na športni poti. Prvič v karieri se je namreč soočila s poškodbo, potem ko si je že na drugi tekmi sezone poškodovala gleženj. Na prvi tekmi v Bratislavi je že na začetku maja v svoji paradni disciplini na 3000 m z zaprekami postavila državni rekord (9:35,10). Spomladanska poškodba ji je prekrižala načrte. Po naporni rehabilitaciji se je poleti uspešno vrnila na sceno. S petim mestom na evropskem prvenstvu do 23 let v Talinu je dosegla dober rezultat, a je imela višje cilje. Najboljša v sezoni je bila na svetovnem prvenstvu v Pekingu, kjer se je lahko med najboljšimi na svetu prepričala, da je na dobri poti do priključitve k vrhu. Na Kitajskem je v teku na 3000 m z zaprekami s časom 9:37,73 zasedla 21. mesto in se prepričala, da bi se brez spomladanske poškodbe lahko uvrstila celo v finale, med najboljših dvanajst svetovnih atletinj.

Obisk Pariza edini premor

Maruša Mišmaš je sezono sklenila s 15. mestom na evropskem prvenstvu v krosu, potem ko je imela v kategoriji mlajših članic v Franciji višje apetite. »V začetku oktobra sem imela en teden premora, ki sva ga s fantom izkoristila za obisk Pariza. Sem atletinja, ki rada nastopam in tekmujem, posledično sem kmalu po koncu sezone tekla na maratonu v Ljubljani, v zadnjem obdobju pa sem se pripravljala za nastop na evropskem prvenstvu v krosu. Krose imam zelo rada. Predvsem zato, ker nikoli ne veš, kakšna bo proga, medtem ko so na stadionih stvari bolj predvidljive,« pravi atletinja Massa.

Za zdaj kaže dobro, da bo svetlolasa atletinja v prihajajoče leto vstopila zdrava. Pravi, da občasno začuti bolečine v gležnju, a ji ne preprečujejo treningov in maksimalnih obremenitev. Na začetku letošnjega leta je bila s trenerjem in drugimi člani vadbene skupine, v kateri je tudi obetavni atlet Žan Rudolf, na pripravah v Južni Afriki. Teh se bo udeležila tudi letos, in sicer med 7. in 30. januarjem. »S trenerjem se pogovarjava, da bi prvič v zadnjih letih izpustila dvoransko sezono. Svetovno prvenstvo bo namreč v Severni Ameriki, kar bi mi logistično vzelo veliko časa, poleg tega pa v teku na 1500 m nimam realne osnove za vrhunski rezultat. S trenerjem verjameva, da bi bilo bolje, če bi spomladi raje nastopila na kakšnem krosu,« verjame slovenska rekorderka v teku z zaprekami.

Prva cilja: Amsterdam in Rio

Dolenjka se zaveda, da mora prihodnjo sezono izboljšati osebni rekord, če želi prejeti kakšno vabilo za nastop na največjih mitingih po svetu. »Praksa zadnjih sezon je bila, da sem državne rekorde postavljala že na prvi tekmi. Moj cilj je, da bi se spustila pod mejo devetih minut in pol. Po drugi strani se zavedam, da po tekočem traku ne bom mogla kar za pet sekund izboljšati državnih rekordov,« realno zre v prihodnost Maruša Mišmaš, ki se zaveda tudi svojih rezerv. »To zimo tečem več kot pretekla leta, saj imam v številu pretečenih kilometrov precej rezerv. Tudi vajam za moč sem se posvetila bolj kot v preteklosti. Svojo kariero gradim dolgoročno. Za zdaj moji cilji sežejo do olimpijskih iger v Tokiu leta 2020.«

Do Tokia bo preteklo še veliko Save. Dotlej bo za Marušo Mišmaš najpomembnejša vsaka sezona posebej. »Prihodnje leto bi rada dobro nastopila tako na junijskem evropskem prvenstvu v Amsterdamu kot avgusta na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru. Menim, da ne bi smela biti težava, ker si tekmi sledita v kratkem časovnem intervalu. Verjamem, da bi si lahko na Nizozemskem pridobila nove izkušnje, ki mi bodo pomagale v boju z največjimi zvezdnicami v Braziliji,« zaključuje veliki up slovenske atletike.