»Gospod Blatter je kot predsednik Fife gospodu Platiniju odobril plačilo, ki v pisnem dogovoru, sklenjenemu 25. avgusta 1999, ni imelo pravne podlage. Tako v pisni izjavi kot na zaslišanju gospod Blatter ni uspel dokazati pravne podlage za plačilo. Njegova trditev, da je bilo plačilo izvršeno na podlagi ustnega dogovora, se je izkazalo za neprepričljivo in je bilo zavrnjena,« so svojo odločitev obrazložili pri Fifi.

Kot poročajo tuje tiskovne agencije, je kazen za dvojico že stopila v veljavo, veliko huje pa bo prizadela Platinija, saj je Francoz že pred časom napovedal kandidaturo na februarskih volitvah za predsedniški stolček pri Fifi in je tudi veljal za prvega favorita.

Platini in Blatter sta si osemletni suspenz sicer prislužila zaradi spornega nakazila v višini 1,7 milijona dolarjev, ki ga je Blatter Platiniju nakazal pred štirimi leti kot plačilo za svetovalno delo pri krovni nogometni zvezi.

»Ta plačila so bila povsem transparenta in v skladu s švicarskimi zakoni,« je medijem že pred časom zatrjeval Platini, ki je tako kot Blatter ves čas zanikal domnevne nepravilnosti. A njune trditve so se znašle na trhlih temeljih, saj dvojec za posel ni imel sklenjene pisne pogodbe, temveč je bil dogovor po njunih besedah sklenjen zgolj na podlagi ustnega sporazuma.

Prav zaradi omenjenega primera sta bila nogometna veljaka s strani etične komisije z 90-dnevnim suspenzom kaznovana že v začetku letošnjega oktobra, svoj primer pa sta imela priložnost znova zagovarjati pretekli teden. Medtem ko je Švicar to možnost izkoristil, se je nekdanji kapetan francoske nogometne reprezentance odločil za bojkot z obrazložitvijo, da gre za tendenciozno in nevarno preiskavo, ki spominja na inkvizicijo.

Poleg prepovedi delovanja je oba doletela tudi denarna kazen. Blatter bo moral plačati 50 tisoč švicarskih frankov, Platini pa 80 tisoč.

Blatter zanika krivdo in vztraja, da je nedolžen

Blatter je slabi dve uri po izreku kazni etične komisije v Zürichu sklical novinarsko konferenco, na kateri je vidno potrt izrazil začudenje nad kaznijo in še enkrat več ponovil, da so obtožbe na njegov način neutemeljene. »Če bi dejal, da je to dober dan zame ali za Fifo, bi bilo napačno,« je uvodoma dejal 79-letnik, ki je na čelu Fife že vse od leta 1998. »Resnično mi je žal. Žal mi je, da se me kot predsednika Fife obravnava kot žogo za brcanje. Žal mi je za Fifo in za nogomet. Žal mi je za več kot 400 zaposlenih pri Fifi. Žal mi je tudi zame, da tako ravnajo z mano.«

(Foto: Reuters)

Suspendirani prvi mož Fife, ki bi se moral od svojega položaja posloviti po predčasnih volitvah 24. februarja prihodnje leto, je v nadaljevanju dejal, da ostaja optimist, a pristavil, da je verjel, da je na zaslišanju pretekli četrtek uspel prepričati komisijo v svojo nedolžnost. »S Platinije sva imela sklenjen tako imenovani gosposki dogovor. Sklenjen je bil kmalu po svetovnem prvenstvu v Franciji leta 1998. Takrat sem mu dejal, da ga ne moremo plačati, a bomo to storili kasneje. Presenetilo me je, da etična komisija zanika obstoj tega dogovora. Sram me je, ker komisija ni upoštevala predloženih dokazov,« je nadaljeval Blatter, ki namerava sedaj svoj boj nadaljevati na Mednarodnem športnem razsodišču (Cas) v Lozani in v švicarskih sodnih dvoranah.

(Foto: Reuters)

Platini bo zahteval povračilo za nastalo škodo

Svojo izjavo za javnost je za tiskovno agencijo AFP podal tudi Platini, ki bo v prihodnje ravnal podobno kot Blatter in bo vzporedno s pritožbo na Cas stopil tudi pred civilno sodišče. »Zahteval bom povračilo za škodo, ki so mi jo s predsodki naredili v dolgih zadnjih tednih,« je dejal predsednik Uefe in odločitev komisije označil za maškarado, s katero želijo očrniti njegov ugled in dobro ime.

(Foto: Reuters)

Odločitev je presenetila tudi Uefo, kjer so Platinijevo kazen pospremili z besedami: »Nad odločitvijo, ki je seveda še stvar pritožbe, smo zelo razočarani. Uefa podpira pravico Michela Platinija do poštenega procesa in do priložnosti, da opere svoje ime.«