Fifina korupcijska afera, ki jo je sprožila majska preiskava švicarskega tožilstva in ameriškega zveznega preiskovalnega urada (FBI), dobiva nove razsežnosti. Če so najvišji nogometni funkcionarji takrat še odnesli celo kožo, Blatter je sicer posledično vendarle napovedal odstop, pa se tudi nad njimi sedaj vse bolj zgrinjajo črni oblaki.

Etična komisija je danes za 90 dni prepovedala delovanje v nogometu najvplivnejšima možema Blatterju in njegovemu predvidenemu nasledniku na mestu predsednika Fife Platiniju, enako kazen pa je dobil tudi donedavni generalni sekretar krovne nogometne organizacije Valcke, ki pa je pred kratkim že ostal brez svoje službe. Suspenz omenjene trojice se lahko tudi podaljša za dodatnih 45 dni.

V času Blatterjevega suspenza bo vodenje Fife začasno prevzel podpredsednik Issa Hayatou. Kamerunec se je sicer v preteklosti tudi sam branil pred očitki, da je prejemal podkupnino.

Blatter razočaran nad ravnanjem etične komisije

Blatterju med drugim očitajo, da je televizijske pravice za prenose svetovnega prvenstva v letih 2010 in 2014 prodal nekdanjemu podpredsedniku Fife Jacku Warnerju za vsega 600 tisoč ameriških dolarjev, kar je kar 20-krat manj od realne tržne vrednosti pravic.

Na suspenz so se že odzvali iz odvetniške pisarne, ki zastopa Švicarja. V sporočilu za javnost so zapisali, da je njihova stranka nadvse razočarana nad ukrepom etične komisije, ki naj ne bi upoštevala lastnih načel in 79-letniku ponudila možnost, da se izjasni. »Suspenz je posledica napačne razlage ravnanja švicarskega državnega tožilstva. Predsednik Blatter se veseli priložnosti, da bo lahko predstavil svoje dokaze, ki bodo ovrgli kakršnokoli nezakonito ravnanje,« so sporočili Blaterrjevi pravni zastopniki.

Sporno nakazilo in preprodaja vstopnic

Platini pa se je znašel v preiskavi zaradi spornega nakazila v višini 1,7 milijona evrov, ki mu jih je nakazal Blatter. Šlo naj bi za plačilo svetovalnih uslug Francoza Fifi, pravita vpletena, ki v tem ne vidita nepravilnosti. Valckeju pa očitajo vpletenost v preprodajo vstopnic na črnem trgu.

Poleg Blatterja, Platinija in Valckeja je danes kazen doletela tudi nekdanjega podpredsednika Fife, Južnokorejca Mong-Juna Čunga, še enega predvidenega kandidata na februarskih volitvah za predsednika Fife, ki pa je bil iz delovanja v nogometu izključen za naslednjih šest let, plačati pa bo moral tudi 100 tisoč švicarskih frankov. Kazen si je prislužil z nepravilnostmi med izborom prirediteljev svetovnih prvenstev v letih 2018 in 2022, ki sta kontroverzno pripadli Rusiji in Katarju.