Najvplivnejša moža v nogometu trenutno prestajata 90-dnevni suspenz delovanja v nogometu, ki sta si ga prislužila s strani Fifine etične komisije. Za sporno se je namreč izkazalo nakazilo v višini 1,7 milijona dolarjev, ki ga je Blatter Platiniju nakazal pred štirimi leti kot protiplačilo za svetovalno delo pri krovni nogometni zvezi.

»Ta plačila so bila povsem transparenta in v skladu s švicarskimi zakoni,« je medijem že pred časom zatrdil Francoz, ki tako kot Blatter zanika domnevne nepravilnosti. A njune trditve stojijo na trhlih temeljih, saj, kot poroča BBC, dvojec za posel ni imel sklenjene pisne pogodbe, temveč je bil dogovor sklenjen zgolj na podlagi ustnega sporazuma.

BBC: Najmanj sedem let suspenza

Nadaljevanje postopka je Fifina etična komisija, vodi jo Nemec Hans Joachim Eckert, sprožila včeraj, dvojici pa sedaj grozijo nove obtožbe. Med drugim sta lahko spoznana za kriva slabega upravljanja, računovodskih nepravilnosti in nesodelovanja s komisijo.

Pri Fifi so sicer novinarjem včeraj zatrdili, da so primer natančno preučili, etična komisija pa bi lahko Blatterju in Platiniju, če bosta spoznana za kriva, dosodila najmanj sedemletno prepoved delovanja v nogometu. Na morebitne nove sankcije za Francoza in Švicarja bo sicer treba še nekoliko počakati, saj bo odločitev etične komisije v najboljšem primeru znana šele prihodnji mesec.

Platini, ki se poteguje za predsedniški stolček pri Fifi – volitve bodo na sporedu februarja prihodnje leto – medtem ne sedi križem rok in je že napovedal pritožbo na Mednarodnem športne razsodišču (Cas) v Lozani, podobno pa bo zelo verjetno postopal tudi njegov stanovski kolega pri Fifi.

Platinijev odvetnik: Etična komisija zahteva dosmrtno prepoved

Da najbolj vplivnima nogometnima funkcionarjema zadnjih let pošteno teče voda v grlo, je danes potrdil tudi Platinijev odvetnik Thibaud d'Ales, ki je sporočil, da naj bi etična komisija Fife za njegovo stranko zahtevala celo dosmrtno prepoved delovanja v nogometu.

»Ta kazen ne temelji na kakšnih pravih dokazih in je zato absolutno ekscesna in škandalozna,« je za francoski AFP dejal d'Ales ter dodal, da si znotraj Fife nekateri že dolgo prizadevanja, da bi Platiniju onemogočili delovanje v nogometu.