Starševstvo nikakor ni enostavno. Lahko ste uspešni in sposobni na številnih področjih, a ko se soočite z vzgojo otroka, boste naleteli na enega največjih izzivov svojega življenja. Da so otroci nagnjeni h kaosu in se včasih zdi, da namerno drvijo v nevarnost, tudi ne pomaga. Želja, da jih zaščitimo, je zato nekaj najbolj normalnega in starše spremlja od trenutka, ko otroka prvič vzamejo v naročje.

Spalni ritem dojenčka ne bo več uganka

Skrb, da bi ustvarili čim varnejše okolje za otroka in se opremili z najnovejšimi pripomočki, razumejo tudi tehnološka podjetja. Verjetno najbolj priljubljen sodobni pripomoček baby monitor oziroma tehnološka varuška je bil izumljen že leta 1937, od takrat pa se je spremenil le toliko, da danes poleg zvočnega nadzora nad dojenčkom omogoča tudi videonadzor. Na trenutnem valu tehnologije, ki jo nosimo na sebi, se je začela pojavljati nova vrsta naprav, ki omogoča celovitejši nadzor. Ena bolj priljubljenih je senzor sproutling, ki ga dojenčku ovijemo okoli gležnja, nato pa nam na pametni telefon pošilja vse podatke, ki si jih zaskrbljen oče ali mama lahko zaželi.

Naprava je namenjena dojenčkom od 6. meseca starosti dalje, ima pa senzorje za toploto, srčni utrip, gibanje in zvok. Ustvarjalci obljubljajo, da jim bo s pomočjo posebej razvite programske opreme uspelo oceniti, ali je prišlo do nenormalne spremembe dojenčkovega srčnega utripa, ali se je obrnil v postelji, beleži tudi sobno temperaturo, glasnost in svetlost v sobi, da bi vedeli, kaj dojenčka moti pri spanju. Poleg tega naj bi naprava napovedala, kakšno bo razpoloženje dojenčka, ko se zbudi, kot tudi njegove spalne vzorce. Napoved slednjih naj bi staršem omogočila, da vselej preverijo, koliko prostega časa še imajo, preden se dojenček zbudi.

Z otrokom povezani po spletu

Ker je naprava povezana s spletom, lahko zaskrbljeni starši s pomočjo aplikacije na pametnem telefonu (trenutno zgolj iphone) preverjajo podatke, tudi ko so v službi, kinu, na koncertu in kjer koli drugje, kjer je spletna povezava. Poleg tega lahko omogoči dostop drugim uporabnikom kompatibilnih telefonov, kot so stari starši ali varuške. Pri podjetju pravijo, da razvijajo tudi način, ki bi staršem omogočil, da sicer varne podatke prenesejo s spleta oziroma jih delijo z drugimi.

Čeprav ni mogoče oporekati, da bi bili podatki, ki jih sproutling ponuja staršem, koristni, se hkrati pojavlja vprašanje, koliko nadzora je dovolj. Podobno kot so nas mobilni telefoni in vsesplošna dostopnost osvobodili določenih skrbi, ki smo jih imeli nekoč, so nas hkrati v veliki meri prikovali pred zaslone. Zaradi stalne dostopnosti imajo številni danes tudi vse več težav ločevati zasebno in poslovno življenje. Enak problem lahko predvidimo tudi v tem primeru.

Bomo zaradi dostopnosti do podatkov o dojenčku res bolj brezskrbno uživali med obiskom kina, koncerta in gledališča ali bomo, ravno obrnjeno, pozornost posvečali predvsem aplikaciji in izgubili tudi tistih nekaj priložnosti, da se odklopimo? Ob tem verjetno ne bo pomagalo niti, če na zaslonu opazimo, da je z dojenčkom nekaj narobe, saj smo od njega toliko oddaljeni, da mu pravzaprav ne moremo pomagati. Nelagodnemu občutku ne koristi niti prva asociacija, ki jo dobimo ob pogledu na napravo. Ta namreč precej spominja na senzorje, ki jih namestijo okoli gležnjev zapornikov na prestajanju hišnega pripora.