Prihaja čas, ko bo treba dobro ogreti bivališča, kar bo močno dvignilo stroške položnic. Po drugi strani si številna podjetja, ki se ukvarjajo s podatkovnimi centri oziroma vzdrževanjem možganov svetovnega spleta in naših pametnih naprav, belijo glavo s tem, kako najučinkoviteje hladiti skladišča, polna strežnikov, ki kolektivno oddajajo izjemne količine toplote. Leta 2010 je poraba energije svetovnih podatkovnih centrov nanesla kar 1,5 odstotka vse svetovne električne porabe, od tega je šlo samo za hlajenje več kot tretjina električne porabe posameznega podatkovnega centra. Logično se zdi povezati oba problema. Na eni strani gospodinjstva, ki jim vsako zimo primanjkuje toplote, in na drugi podatkovne centre, ki je imajo vselej preveč.

Znižati stroške podatkovnih centrov

Nekaj podobnega so v leta 2011 objavljenem znanstvenem članku o potencialu podatkovnih peči ugotovili raziskovalci podjetja Microsoft in ameriške univerze Virginia. Poročilo je takrat napovedalo, da bi se informacijska industrija lahko s pomočjo odvajanja proizvedene toplote v gospodinjstva povečala celo za dvakrat, ne da bi s tem tudi povečala količino izpustov ogljika. Dve leti pozneje so trije Nizozemci na podlagi koncepta zagnali projekt Nerdalize.

Njihova vizija je znižati stroške podatkovnih centrov in omogočiti gospodinjstvom brezplačno ogrevanje, marca letos pa so svojo rešitev že začeli testirati v izbranih gospodinjstvih po Nizozemskem, ki so jim vgradili posebne radiatorje. Poganja jih »piflarska energija«. V resnici gre za spletne strežnike, ki omogočajo delovanje svetovnega spleta in hkrati segrevajo prostor. Trenutne različice oddajajo približno kilovat toplote, kar je pol toliko kot običajni električni radiator, v toplih mesecih pa nezaželeno ustvarjeno toploto odvajajo iz stanovanja.

E-radiatorji trenutno potrebujejo optično internetno povezavo, iz česar lahko sklepamo, da zavzamejo tudi dober del spletne hitrosti, a pri podjetju pravijo, da ne potrebujejo neprestane spletne povezave, da bi oddajali toploto. Če pride do izpadov povezave, se e-radiator loti operacij, ki jih lahko izvaja z obdelavo podatkov na strežniku. Nedvomno pa bo močno poskočila električna poraba gospodinjstva, a ker e-radiator beleži svojo porabo, vam bo podjetje plačalo stroške njegovega delovanja.

55 odstotkov prihrankov

Čeprav trenutne različice e-radiatorjev verjetno ne bodo dovolj, da bi same segrele stanovanje sredi zime, so precej dober korak v smeri brezplačnega ogrevanja prostorov. Po izračunih nizozemskega leidenskega inštituta naprednih računalniških znanosti pa bi lahko s to rešitvijo močno prihranili tudi upravitelji podatkovnih centrov. Če privarčevanim stroškom hlajenja prištejemo še privarčevane stroške za prostore, kjer so podatkovni centri, bi podjetje lahko prihranilo celo do 55 odstotkov trenutnih stroškov vodenja podatkovnega centra.

Negativna plat rešitve, ki jo predlaga Nerdalize, je vprašanje čistoče energije, ki jo uporabljajo posamezna gospodinjstva. Številne največje podatkovne centre so namreč zgradili v bližini poceni in obnovljivih virov elektrike, kar je za okolje vsekakor prijaznejše, kot če jih poganjajo premogovne termoelektrarne. A če bi gospodinjstvo podobno količino toplogrednih izpustov proizvedlo z običajnim ogrevanjem, se ta negativna plat izniči. Ostaja pa problem, da razpršeni strežniki zaradi razdalj in posledično časovnega zamika izmenjave podatkov niso tako učinkoviti kot tesno povezani, zato tovrstne rešitve verjetno ne bodo najboljše za vse naloge podatkovnih centrov.