Poletje se počasi izteka in vsakoletni oddih na morju, ob jezeru ali hladni reki bodo spet zamenjale šolske klopi in službene pisarne. S padcem temperature pa se bodo na ulice in parke v večjem številu vrnili tudi rekreativni tekači. Mnogi bodo poskušali odpraviti posledice daljšega premora od rekreacije v zadnjih vročinskih valovih, ko je bilo precej prijetneje in bolj zdravo počivati v senci s hladnim napitkom ali sladoledom v roki. Spet drugi bodo začeli intenzivne priprave na katerega od maratonov.

Vložek, ki izmeri vse, kar si želite

Tudi letos bodo na trgu zagotovo novi pripomočki, s katerimi si tekači pomagajo izboljšati rezultate in kvaliteto rekreativne izkušnje. Ob skoraj obveznih pametnih telefonih za predvajanje glasbe, posebnih oblekah, športnih copatih in zadnja leta vse bolj priljubljenih GPS-merilnikih, s pomočjo katerih lahko nato na digitalnem zemljevidu preučijo pretečeno pot in jo delijo z (ne)zainteresiranimi prijatelji na družbenih omrežjih, bodo letos prišle tudi mnoge novosti. Čas preprostega trimčkanja v trenirki je že davno minil, tekaški navdušenci pa so med najprivlačnejšimi ciljnimi skupinami za nove izdelke pametnih naprav, ki se nosijo.

Omenjene trende in poslovne priložnosti je želela izkoristiti tudi indijska ekipa inženirjev, ki so izdelali pametni vložek za čevlje stridalyzer. Kot navdušeni tekači so namreč vedeli, da kljub številnim izdelkom za rekreativce še vedno manjka eden najbolj ključnih. Čeprav ugodnih učinkov teka na zdravje ne gre zanikati, tudi ni brez nevarnosti. Skoraj ni rekreativca, ki med tekom ne bi staknil poškodbe. Neroden korak pri večji utrujenosti lahko povzroči zvin gležnja, izredno pogoste pa so tudi poškodbe kolena. Slednje naj bi predstavljale kar 42 odstotkov vseh tekaških poškodb.

Da bi se izognili nenačrtovanim prisilnim premorom od rekreacije, je inovativna ekipa za stridalyzerjem sklenila izdelati vložek za čevlje, ki ne bo beležil le, koliko korakov ste naredili ali kolikšno razdaljo ste pretekli, temveč vam bo pomagal izboljšati tehniko teka in vas opozarjal, ko boste z napačno preveč obremenjevali posamezne dele telesa.

Pomoč pri tehniki in izbiri copat

Poleg merjenja pritiska na posamezne dele podplatov so med ključnimi podatki, ki jih pametni vložek beleži, dolžina korakov, količina korakov na meter in dolžina trajanja stika podplata s tlemi. Pri programiranju sistema za ocenjevanje tekačeve tehnike in vloženega truda pa so se posvetovali tudi s tekaškimi strokovnjaki.

Tekač dobi podatke o napakah in nevarnostih zaradi nepravilne tehnike v obliki grafičnega in zvočnega opozorila prek aplikacije na pametnem telefonu. Ko se bo po rekreaciji odpočil, pa bo lahko preučil tudi zabeležene podatke ter ugotovil, katere dele stopal in nog najbolj obremenjuje. S podatki si bo lahko pomagal pri nakupu naslednjih tekaških športnih copat, da bo izbral primerne za svoje potrebe. Če ga posamezne napake v tehniki še posebej skrbijo, lahko z zbranimi podatki stopi tudi do tekaškega trenerja. Vodoodporni pametni vložki, ki se polnijo z USB-priključkom kot telefon, so nedvomno med uspešnicami izumov tekočega leta, vprašanje pa je, ali so se že znašli v čevljih slovenskih rekreativcev. Če so se, bomo že kmalu izvedeli, ko se bodo poleg zemljevidov na družbenih omrežjih pojavljale tudi objave zgledne tehnike teka naših bolj samovšečnih rekreativno navdušenih prijateljev.