V življenju napoči čas, ko je potrebno stvari vzeti v svoje roke, je ob napovedi kandidature dejal Platini, ki želi po podkupovalni aferi Blatter nogometu vrniti dostojanstvo in položaj v športu, ki si ga zasluži. Da stvari obvlada, je potrdil že leta 1998, ko je bil na čelu organizacijskega komiteja svetovnega prvenstva v Franciji, sodeloval pa je tudi pri organizaciji prvenstva štiri leta kasneje.

Izjemni izvajalec prostih strelov, ki je v klubski karieri zabil 312 golov, v reprezentančni pa 41, lahko pričakuje, da mu bodo konkurenti metali polena pod noge. Zelo glasen je na primer predsednik liberijske nogometne zveze Musa Bility, ki je prepričan, da se po izvolitvi Platinija pri Fifi ne bi prav nič spremenilo, saj je bil podpredsednik zveze osem let, Bility pa ga vidi kot podaljšano roko dozdajšnjega predsednika in kot človeka, povezanega s Katarjem, ki je pod oblakom obtožb in korupcije dobil organizacijo prvenstva leta 2022.

Da je tako glasen, ni nič čudnega, saj sodi med peterico, ki naj bi vložila kandidaturo, ob jordanskem princu Ali bin Al Huseinu, južnokorejskemu milijarderju Chung Mong Joonu ter nekdanjima nogometašema, Brazilcu Zicu in Francozu Davidu Ginolaju. Vse pa čaka podobna pot.

Do 26. oktobra mora namreč vsak kandidat dobiti podporo petih nacionalnih zvez, kar se sliši zelo enostavno, saj jih je znotraj mednarodne zveze kar 209. Precej zahtevnejše je nato na volitvah dobiti večinsko podporo najmanj 105 zvez. Če je verjeti govoricam, Platinija neuradno podpirajo štiri izmed šestih konfederacij – evropska Uefa, Concacaf, ki predstavlja Severno in Srednjo Ameriko ter Karibe, južnoameriška Conmebol in azijska A.F.C. Zimski februar bo tokrat vroč.