Nekdanji francoski nogometni reprezentant se je pod drobnogledom švicarskih organov pregona znašel zaradi sumljivega, dva milijona dolarjev visokega zneska, ki ga je leta 2011 prejel s strani Fife. Plačilo je takrat odobril sedanji predsednik krovne nogometne zveze Sepp Blatter, ki se je zaradi tega tudi sam znašel v središču preiskave.

Kot je Francoz v torek zatrdil za tiskovno agencijo AFP, se mu celoten primer ne zdi sporen, vsekakor pa zaradi tega ne namerava odstopiti od kandidature za predsednika Fife. »Še vedno sem odločen, da kandidiram in predstavim svoje reforme, ki so nujno potrebne za vzpostavitev reda in verodostojnosti v nogometu.«

Platini je dva milijona dolarjev na svoj bančni račun prejel v zameno za opravljeno delo med letoma 1998 in 2002, švicarske tožilce pa je pri tem zmotilo zlasti dejstvo, da je bil denar na njegov bančni račun nakazan šele pred štirimi leti. A kot trdi prvi mož Uefe, je do tolikšne zamude prišlo, ker najbogatejša športna zveza na svetu pred tem enostavno ni imela dovolj sredstev za poplačilo dolga.

»V mojo integriteto ne gre dvomiti. Storil nisem ničesar napačnega. Tudi zato sem v celoti na voljo vsem ustreznim organom, da se zadeva razčisti. Pri Fifi sem bil zaposlen kot posebni svetovalec predsednika Seppa Blatterja. Opravljal sem različne zadeve v povezavi z nogometom. Med drugim sem sestavljal tudi tekmovalni razpored na mednarodni ravni. To je bila zaposlitev za polni delovni čas,« je povedal 60-letnik, ob tem pa pripomnil, da je vse svoje prihodke ustrezno prijavil pristojnim organom.

»Kot sem obrazložil švicarskim oblastem, sem med letoma 1998 in 2002 prejel le del dogovorjenega plačila. Nato so me pri Fifi obvestili, da mi ne bodo mogli izplačati celotnega dogovorjenega zneska. Nisem ravnal napačno. Sem miren, saj ni razlogov, da bi se obremenjeval« je še dejal Platini.

A vsi nogometni legendi ne verjamejo na besedo. Tako je Južnokorejski tajkun Čung Mong-Jun, ki se tako kot Platini poteguje za predsedniški stolček pri Fifi, že pozval k ustanovitvi posebne komisije, ki bi začasno vodila s korupcijo prežeto zvezo. »Trenutno je naša najpomembnejša naloga, da se izkorenini korupcija znotraj Fife. Pravici mora biti zadoščeno,« je ostre besede Monga-Juna povzel spletni novičarski portal The Local.