Gimnastika ima novo kraljico. Ali bolje rečeno princeso, glede na to, da govorimo o osemnajstletnici. Američanka Simone Biles je svetovno prvenstvo v Škotski zapustila s štirimi zlatimi in eno bronasto kolajno, v svoji zbirki pa ima že deset najžlahtnejših odličij, ki jih je zbrala na zgolj treh svetovnih prvenstvih. S tem je prehitela Rusinjo Svetlano Horkino, Romunko Gino Gogean in Ukrajinko Lariso Latinino, ki pa imajo skupno še vedno več kolajn. Horkina jih ima 20, Gogeanova 15 in Latinina 14.

Poleg izjemnih sposobnosti pri Simone Biles številni strokovnjaki izredno cenijo to, da ima povsem svež pristop v športu, ki tradicionalno velja za resnega. V višino meri zgolj 145 centimetrov, a jo v gimnastičnem svetu nekoliko ironično omenjajo kot velikanko, ki jo želijo vsi premagati. »V svojem življenju še nisem videla bolj talentirane, agilne in gimnastično sposobne mladenke od Simone,« pravi nekdanji trener ameriške olimpijske reprezentance Bela Karolyi. »Prišla je od nikoder in nemudoma začela zmagovati. Podobno dominantna je, kot je bil Michael Jordan v košarki, ko je bil v najboljših letih. Kot je sedaj LeBron James. Kot je Tom Brady v ameriškem nogometu. Dominantnejša je od katerega koli zvezdnika v katerem koli športu. In pomislite, ima zgolj 18 let,« se fenomenu Simone Biles ne more načuditi Steve Penny, predsednik ameriške gimnastične zveze.

Bilesova živi v Springu, ki je predel Houstona, kjer je v zadnjem obdobju trenirala v začasni telovadnici. V bližini je namreč vrhunski gimnastični kompleks, kjer bo imela najboljše pogoje za vadbo. Nad njeno kariero bdi Aimee Boorman, s katero sodeluje od sedmega leta starosti. Boormanova je do sedaj delala že s številnimi vrhunskimi telovadkami, a je Bilesova njena prva potencialna zlata olimpijka. »Doseže lahko vse, kar si zada. Meje zanjo skorajda ne obstajajo,« pravi Aimee Boorman. Surova moč Bilesove in njene izjemno zahtevne izvedbe zmanjšujejo razliko med moškimi in ženskami v svetu gimnastike. »Največja razlika med spoloma je v moči, a je Simone v tem smislu naredila velik premik. Nikoli še nisem videl telovadke, ki bi bila močnejša od večine moških kolegov,« opaža Jonathan Horton, dvakratni olimpijski zmagovalec. Ob tem ima mlada Američanka še naravni talent za nastopanje. Na parterju med svojim nastopom pogosto obstane, se nasmehne in pomežikne gledalcem, nato pa izvede najtežji del vaje. Namesto resnega obraza, kot ga ima večina njenih tekmec, sodnikom postreže z navihanim karakterjem in nasmeškom do ušes. »Pomežiki, pošiljanje poljubov, nasmehi, mahanje... Vse to je pristno. Ni del koreografije, je preprosto del nje,« doda Boormanova.

Navihanosti in razigranosti ni izgubila kljub težkemu otroštvu. Njena mama je v času odvisnosti od drog rodila kar osem otrok, vsi pa so pristali v rejniškem sistemu. Simone in njeno sestro Adrio sta posvojila stara starša Ron in Nellie. Dva otroka živita z Ronovo sestro, dva sta bila posvojena zunaj družinskega kroga, dva pa sta kljub vsemu ostala pri materi v Ohiu. »Je najina hči. Vse smo uredili po pravni poti. Najpomembneje je, da so na koncu vsi otroci pristali v varnih domovih,« pravi Nellie Biles.

Simone ni v svetu gimnastike nič lažje. Njena dominantnost moti številne tekmice, ki ji niso dorasle, zato se obnašajo izredno podlo in nečloveško. Med drugim uporabljajo tudi rasizem, saj je Simone temnopolta. »Mama me je vedno učila, da bodo ljudje govorili grde stvari o meni, a se moram v takih trenutkih ozreti nazaj in pogledati, kaj vse mi je uspelo, ter biti s tem zadovoljna.« Po svetovnem prvenstvu 2013 je Italijanka Carlotta Ferlito s komentarjem o Bilesovi sprožila mednarodni škandal, ki je odmeval kar nekaj časa. Dejala je: »Sonarodnjakinji Vanessi Ferrari sem dejala, da bi si morali na naslednjem tekmovanju pobarvati kožo s črno barvo, saj bi tako morda imeli tudi sami možnosti za zmago.« Čeprav so jo izjave zabolele, se Simone z njimi ni preveč obremenjevala. Še naprej je blestela in se v nedeljo zapisala v zgodovino. Pred njo pa je že nov izziv – olimpijske igre v Riu de Janeiru prihodnje leto. Čeprav ji strokovnjaki že vnaprej pripisujejo več zlatih kolajn, sama ne želi ničesar prepustiti naključju. »Do Ria moram še napredovati, saj imam v mislih le eno – začeti želim pisati novo poglavje v zgodovini olimpijskih iger.«