Bertonclju v manjšo uteho ob ponesrečenem nastopu na Škotskem je, da vsega ni bil sposoben prikazati, ker je imel težave z zdravjem, saj ga je oviral boleči komolec. Seveda je telovadbe v sožitju z bolečino vajen, a je očitno, da je poškodba resnejša, zato se je znašel v položaju, ko ima na voljo le dvoje – telovaditi naprej in skušati poškodbo sanirati s pomočjo klasičnega zdravljenja ali pa se odločiti za obisk kirurga. Slednje mu zagotavlja odpravo poškodbe, a bi za to izgubil precej časa.

Toda po njegovih izjavah sodeč je čas vendarle njegov zaveznik, saj se v vrhunski gimnastiki vidi tudi čez štiri leta. Ali povedano drugače: ni še vrgel puške v koruzo glede nastopa na olimpijskih igrah leta 2020 na Japonskem. Ker je letošnje sezone zanj dejansko konec, se zdi naravna izbira, da gre pod kirurški nož.

Zdravega Bertonclja namreč slovenska gimnastika še kako potrebuje, saj drugi reprezentanti, med katerimi izstopata Alen Dimic in Rok Klavora, še niso na ravni, da bi lahko na največjih tekmovanjih mešali štrene najboljšim. Tudi zato veseli, da bo vrata kmalu odprl nov gimnastični center, v katerem se bodo pod budnim očesom gimnastičnih strokovnjakov kalili novi aljaži in novi mitje. Žal pa je kaljenje vrhunskega telovadca dolgotrajen proces, zato bodo morali biti ljubitelji gimnastike potrpežljivi in se zadovoljiti z občasnimi prebliski. Čeprav verjamemo, da je novi telovadni as že med nami.