Morda veste, na katerem svetovnem prvenstvu boste nastopili?

Mislim, da na tretjem, nisem pa prepričana. Ti podatki me nikoli niso preveč zanimali.

Kako ste se pripravljali na tekmo leta?

Po lanski operaciji noge dolgo nisem mogla trenirati tako, kot smo si želeli. Posledično mi je zmanjkovalo časa za izvedbo težjih skokov na preskoku. Izkazalo se je, da sem s težavnostjo enega skoka prehitevala, saj imam zaradi tega težave s poškodbo noge. Predlani sem denimo na svetovnem prvenstvu zasedla enajsto mesto s povprečjem 14,4 točke. S takšnim povprečjem bi bila v Glasgowu slabša, saj so telovadke v predolimpijski sezoni pripravljene precej bolje kot v letu po olimpijskih igrah. Na podlagi dogodkov in izkušenj sva se s trenerjem (Andrejem Mavričem, op. p.) odločila, da ne bom rinila z glavo skozi zid in s težkimi skoki tvegala morebitno novo poškodbo. Posvetila sem se mnogoboju, v katerem imam že na parterju dovolj težav s poškodovano nogo, medtem ko bom na preskoku izvajala dva lažja skoka.

Ste naredili kakšne izračune, koliko točk bi morali v mnogoboju zbrati za nastop v Riu de Janeiru?

Nismo. Takšni izračuni so nepotrebni, saj je moja glavna naloga, da dobro opravim svoje delo na orodjih. Lahko pa rečem, da je moj mnogoboj dovolj kvaliteten, da bi morala tudi z enim, morda dvema padcema zbrati dovolj točk, da bi si zagotovila nastop na predolimpijskem turnirju. Pred štirimi leti je denimo za uvrstitev na olimpijske igre v Londonu zadostovalo 49 točk. Če svoj mnogoboj opravim tako, kot znam, lahko zberem okoli 53 točk. Bolj me zanima, kako blizu lahko pridem najboljših 24 mnogobojkam, ki bodo tekmovale v finalu.

Lahko rečete, da ste v mnogoboju pripravljeni najbolje do zdaj?

Lahko. Ker sem imela težave s stopalom, sem se bolj posvetila treningu na bradlji, kjer sem izhodiščno oceno dvignila za osem desetink. Ker sem se mnogoboju zelo posvetila, lahko rečem, da delam tudi najlepše izvedbe do sedaj, tako da lahko z optimizmom pričakujem kvalifikacijski nastop. Najbolj me jezi, da zaradi poškodbe ne morem trenirati, kot bi si želela, in odpraviti manjših napak.

Menite, da bo na velikem tekmovanju težje loviti olimpijsko vozovnico v mnogoboju kot v preteklosti visoko uvrstitev na preskoku?

Lahko odgovorim pritrdilno, predvsem s stališča psihološke pripravljenosti. Že pred štirimi leti sem namreč imela realne možnosti za uvrstitev na olimpijske igre, bila na številnih tekmah tudi najboljša Slovenka, potem pa se mi je nastop na najpomembnejši tekmi ponesrečil. Kljub temu sem dovolj samozavestna, predvsem pa bolj izkušena, da se lahko nadejam pozitivnega rezultata. Sicer je nekoliko večji pritisk, ker bom morala biti najboljša Slovenka, a verjamem, da bom to v Glasgowu potrdila.

Lahko odgovorite na vprašanje, kakšen bo vaš cilj prihodnje leto v Riu de Janeiru, če se boste uvrstili na OI? Vrhunska uvrstitev na preskoku ali finale mnogoboja?

Glede na to, da sem v zadnjem obdobju v mnogoboju zelo napredovala in da imam še precej rezerve, bo gotovo moj cilj v Riu de Janeiru uvrstitev v finale olimpijskega mnogoboja. Še zlasti če se bom v Glasgowu prepričala, da sem blizu najboljšim. Otežitev enega skoka na preskoku za pol točke mi ne bi smela delati težav. Imam rezerve tudi na parterju, na katerem zaradi bolečin v nogi skačem šele dva meseca.

Mnogoboj torej postaja vaša prioriteta?

Vse kaže tako. Razvoj tekmovalk na preskoku je zelo močno napredoval, zato bo v prihodnosti precej težje na tem orodju doseči vrhunski rezultat, kot ga je bilo v preteklosti.