Najboljša slovenska telovadka Teja Belak je v Glasgowu izpolnila osnovni cilj. V domovino se je vrnila z vozovnico za predolimpijski turnir, na katerem bo naredila zadnji korak na poti uresničitve velikega cilja, da bo prihodnje leto v Riu de Janeiru na olimpijskih igrah nosila slovenski dres. Telovadki Zelene jame ni šlo vse po načrtih, saj je v mnogoboju naredila nekaj napak. V preteklosti je bila Teja Belak znana predvsem kot telovadka, ki je blestela na preskoku, kjer je bila na evropskem prvenstvu že četrta, na svetovnem pa tik za najboljšo osmerico. Tudi letos je v Glasgowu na svojem najmočnejšem orodju končala na 15. mestu, kar je izjemen rezultat.

»Ko sem v kvalifikacijah naredila napaki na parterju in gredi, sem bila najprej razočarana. Kot športnica imam vselej visoke cilje in ambicije. Ko pa sem se uzrla nazaj, se spomnila, kako naporna je bila vrnitev po operaciji, kako trdno sem garala, da sem prišla do znanja, ki ga imam, sem bila na svoj nastop ponosna,« je po vrnitvi s prvenstva dejala Teja Belak. »Težko je bilo, ko sem nekaj tednov pred prvenstvom znova začutila bolečine v nogi. Na srečo pa so bile bolečine pred odločilnim nastopom vse manjše, čeprav mi je noga na pripravah v Angliji zatekala. V prihodnjih dneh in tednih me čakajo preiskave, na podlagi katerih se bom odločila, kako naprej. A sem optimistična,« je zadovoljna telovadka Zelene jame.

»Še vedno vztrajam, da se moram na svoji športni poti usmeriti predvsem k mnogoboju. V njem imam veliko rezerv. Že zdaj sem sposobna z dobro izvedbo prejeti 54 točk. Seveda verjamem, da lahko še eno več. Imam namreč precej rezerv. Verjamem, da se lahko že v Riu uvrstim v finale mnogoboja. Gotovo lažje kot v finale preskoka, kjer je konkurenca izjemno napredovala,« je prepričana najboljša slovenska telovadka, ki ne dvomi, da bo na predolimpijskem turnirju prejela pravo olimpijsko vozovnico in izpolnila svoj veliki cilj. Pravi, da sicer ne pozna natančno pravil, a verjame trenerju Andreju Mavriču in njegovim besedam, da mora spomladi v Riu le potrditi prigarano v Glasgowu.

Ob koncu pogovora se je Teja Belak dotaknila celotnega nastopa slovenske reprezentance, ki je tekmovanje v Glasgowu končala že po kvalifikacijah. Če je bil pri telovadkah takšen scenarij pričakovan, pa so bili precej bolj razočarani v moškem taboru. A je Sašo Bertoncelj na konju z ročaji razočaral ter pomahal v slovo finalu na svetovnem prvenstvu in olimpijskim igram. »Vzdušje pri fantih res ni bilo najboljše. Verjamem, da bo vsak dan boljše. Pri nas je bilo drugače, je pa res, da smo v nasprotju s telovadci kmalu zapustili Glasgow. Verjamem, da bomo vsi skupaj na naslednjih odpravah uspešnejši,« je sklenila Teja Belak.