Seveda bo potrebnega nekaj dela, a še daleč od tega, da bi se bilo treba izseliti ali pa kar vse zapreti. Menjava enega strešnega okna traja le uro do dve. To je tudi čas, ko je streha odprta in je stanovanje izpostavljeno vremenu, za uro ali dve pa ni težko najti primernega dne in se rešiti vseh drugih tegob. Z zamenjavo strešnega okna poleg skrbi zaradi njihove dotrajanosti, zmanjšamo tudi račun za porabljeno energijo. Toplotna izolativnost starejših strešnih oken je mnogo slabša kot pri sodobnih oknih. Če je prostor teman in se pri menjavi odločimo za le nekoliko večje strešno okno, pa bomo prihranili tudi pri stroških za energijo, porabljeno za osvetlitev.

Dodatne prednosti zamenjave strešnega okna

Višina vgradnje

Za doseganje razgleda skozi okno mora biti spodnji rob okna na višini med 90 in 110 centimetrov od gotovih tal. To omogoča pogled iz prostora tudi v sedečem položaju. Priporočena višina zgornjega roba okna pa je med 190 in 210 centimetrov od gotovih tal. Okno bo s tem na dosegu roke, kar bo olajšalo zračenje in senčenje, prav tako pa tudi njegovo vzdrževanje in čiščenje.

Pravilna oblika notranjih oblog

V preteklosti je bila zelo pogosta napačna izvedba notranjih špalet (pravokotno na okno). Taka izvedba zaključnih oblog onemogoči kroženja toplega zraka po celotni površini strešnega okna. Da bi se ognili tej težavi je treba spodnjo špaleto izvesti navpično, zgornjo pa vodoravno. S tem se doseže tudi boljša razpršenost svetlobe.

Način odpiranja

Poznamo dva modela oken: okno s sredinskim vpetjem z ročico za odpiranje zgoraj ter okno s sredinskim in zgornjim vpetjem, ki ima ročico za odpiranje spodaj in zgoraj. Okno z ročico za odpiranje zgoraj je primerno, ko je pod njim pohištvo (pisalna miza, zofa itn.), saj nas tone ovira pri odpiranju. Prav tako pa je to okno priporočljivo vgraditi, ko je izven dosega roke, saj se lahko odpira tudi s pomočjo podaljška (palice) ali pa se predvidi električna izvedba. Okno z ročico na spodnji strani je primerno, če pod njim ni pohištva, ki bi oviralo dostop do ročice. Takega okna tudi ni priporočljivo vgraditi previsoko, saj se pri odprtju pomakne navzven, pri čemer se ročica hitro izmuzne iz dosega roke.

Vsaka zamenjava strešnega okna je specifična in vedno ni moč izvesti vsega, kar smo našteli zgoraj. Vsekakor pa je vredno to preveriti in se odločiti, pri čemer naj vam bodo v pomoč nasveti izkušenih izvajalcev in strokovnjakov.

Katja Ličen Pajenk