Zanimivo je, da številni lastniki strešnih oken, obrnjenih proti jugu, nimajo nobene zaščite pred zunanjo vročino, ki je praktično nujna in ob vsem tem še cenovno dostopna. Ampak več v nadaljevanju.

Prezračevanje

Naj spregovorimo najprej o prezračevanju, ki smo ga spremljali na starejšem adaptiranem objektu. Mansardo je lastnik opremil s stranskimi okni, v obeh centralnih frčadah pa je bilo po eno oziroma dve okni. Tako da bi to moralo zadostovati za učinkovito zračenje. Kar pa se ni potrdilo. Zaradi slabega prezračevanja in osvetljenosti je lastnik naknadno vgradil strešna okna, ki so temeljito izboljšala prezračevanje in osvetljenost.

stresno_okno_sencilo.jpg

Najboljše prezračevanje celotne hiše pa se doseže tako, da odprete strešna okna in nekaj oken v pritličju ter s tem dosežete dimniški vzgon ali prepih in učinkovito prezračevanje. In tukaj je zanimiva rešitev, ki jo uporablja eden izmed naših bralcev. Strešna okna je opremil z električnim pogonom in časovnimi mehanizmi, prav tako pa tudi nekatera okna v pritličju. Tako sedaj enostavno nastavi časovno uro za okna in tudi uro za vklop peči. Preden pridejo člani družine iz službe domov, se hiša sama temeljito prezrači, potem pa se vklopi ogrevanje, ko je potrebno. In to je sistem, ki je verjetno eden najcenejših, zagotovo pa je eden najbolj učinkovitih, kajti hišo resnično temeljito prezračimo s prepihom in to je dejstvo, ki mu ne more nihče oporekati.

Rolete in senčila

Sedaj pa senčenje strešnih oken, o katerem spet govorimo na podlagi praktičnih izkušenj. Rolete so odlične, najbolj zadržijo vročino, ki bi sicer prihajala skozi strešno okno, težavi pa sta dve. Prva je ta, da pogosto pozabimo spustiti roleto, druga pa, da spuščena povsem zatemni prostor. Vseeno rolete priporočamo, na oknih, obrnjenih proti jugu, pa so senčila, če nimate rolet, praktično obvezna. Veluxovo senčilo je podobno tanki mreži, je izjemno učinkovito, poleg vsega pa je tudi relativno poceni in ga lahko dobite od okoli 60 evrov naprej (odvisno od velikosti okna). Glede na izkušnje vam lahko namestitev zunanjega senčila več kot priporočamo.

stresno_okno_sencilo1.jpg

In kako lahko občutite razliko? V niši strešnega okna brez senčila (preizkusili smo tri z različnimi notranjimi senčili, pa praktično ni razlike) boste ob prvi pripeki sonca več kot občutili vroč zrak. Pozimi ta dodatno ogreva prostor, kar je dobrodošlo, poleti pa je nezaželen. In zato je treba vročino, ki segreva zunanje steklo, ustaviti. To naredimo s senčilom, strujanje zraka pa še dodatno hladi steklo. Po podatkih proizvajalca Velux zadržijo rolete do 90 odstotkov vročine, senčila pa 80, s tem, da so senčila stalno nameščena in je to njihova velika prednost, razliko v oknu brez senčila in v oknu s senčilom pa boste takoj občutili.

Montaža

Sedaj še nekaj besed o namestitvi, ki se je marsikateri lastnik ustraši, češ kje bo dobil montažerja in tako naprej. Je popolnoma preprosta in senčilo lahko brez težav namesti vsaka gospodinja. Praktično je treba le privijačiti štiri vijake. Dva na spodnjem delu okna, s katerima namestite dva kavlja, za katera se potem pripne spodnji del senčila, rolo pa s pomočjo dveh vijakov pritrdite v zgornji del okna. Potem senčilo zapnete za kavlja na oknu in ga zaprete, senčilo pa se bo odprlo in zaščitilo okno. Enostavno in učinkovito.