Poleti: v poletnem času VELUX ACTIVE poskrbi za to, da se senčila spustijo takoj, ko na strešna okna posije preveč sončnih žarkov, ki bi lahko pregrevali prostor. Pozimi: v zimskih nočeh se senčila avtomatsko spustijo, da je kar najmanj toplotnih izgub skozi stekla.

Novo senčilo Termo plise je poleg tega, da zatemni prostor, tudi energijsko učinkovito. Tako imenovana satasta struktura materiala zmanjšuje uhajanje toplote skozi stekla v zimskem času. Premikanje senčila je enostavno s spodnje ali zgornje strani. Nekoliko odprto senčilo zgoraj in spodaj omogoči zelo učinkovit pretok zraka tik ob steklu.

Sistem za odvod dima za ravno streho sestoji iz okna za ravno streho, na katerem sta tovarniško vgrajen poseben elektromotor in krmilna centrala, ki vsebuje tudi baterijo UPS, ki skrbi za pogon ob izpadu električne energije (72 ur baterijske zaloge). Za ustrezno delovanje sta priložena dimni senzor in stikalo za prisilno ročno odpiranje okna.

Sistem je mogoče nadgraditi še z dežnim senzorjem, ki avtomatično zapre okno v primeru dežja, in stikalom za ročno prezračevanje. Sistem ustreza standardu SIST EN 12101-2 in nosi oznako CE.