Strešna okna so najbolj učinkovit način za naravno osvetljevanje prostorov. Skozi strešna in stropna okna pride v prostor tudi do trikrat več svetlobe kot skozi primerljiva klasična okna, ki jih pogosto dodatno senčijo še napušči. A strešna okna so nekoliko specifična, saj v prostor res prinesejo veliko svetlobe, lahko pa tudi toplote in v močnih nalivih celo nekaj hrupa.

Viri svetlobe naj bodo usklajeni

Težko bi rekli, da skozi strešna okna pada zgolj ena vrsta svetlobe. Značaj svetlobe je odvisen od orientacije okna, največ močne svetlobe pa v prostor spustijo na jug obrnjena strešna okna. Soncu so izpostavljena večino dneva, a se jakost svetlobe in njena smer spreminjata skozi dan. Močna svetloba je lahko tudi moteča, saj ustvarja veliko odsevov in močno kontrastnih površin. Kot najbolj enakomerna svetloba velja tista s severne strani, kjer bo skozi strešna okna v večini leta padala difuzna svetloba, njeno dnevno nihanje pa je počasno in zmerno. Okna na vzhodni strani bodo največ svetlobe spustila zjutraj, na zahodni pa zvečer. Upoštevamo tudi zunanje dejavnike, kot so teren v okolici objekta, visoka drevesa ali objekti. Strešna okna na vzhodno orientirani strehi izgubijo nekoliko svojega pomena, če se sonce vse dopoldne skriva za sosedovo hišo. Pravilna kombinacija različnih virov naravne svetlobe ima opazen vpliv na vsakdanje življenje v notranjih prostorih. Podnevi lahko zaradi obilice svetlobe in odsotnosti močnih senc številne naloge opravimo z manj umetne svetlobe, potreba po prižigu luči pa se zvečer pojavi pozneje.

Posebnosti pri večjem številu strešnih oken

Z večjim številom oken se bistveno poveča prostornost mansarde. Pogoste so vertikalne in horizontalne ponovitve, združujemo jih lahko v mrežo ali kombiniramo z vertikalnimi zasteklitvami ali strešnimi balkoni. Tri strešna okna lahko tudi iz utesnjene mansarde ustvarijo zelo zračen prostor z veliko količino svetlobe in občutkom povezanosti z zunanjim svetov. To pa pomeni tudi precejšen vpliv sončnih žarkov, ki poleti močno segrevajo prostor. Temu se najbolj učinkovito izognemo z zunanjimi senčili, predvsem roletami. Te niso poceni in predstavljajo znaten delež pri končni ceni strešnega okna, a omogočajo popolno zatemnitev prostora in preprečujejo segrevanje skozi stekla. Druga zunanja senčila v obliki žaluzij so manj učinkovita v preprečevanju vdora toplote v notranjost, še manj pa je v ta namen smiselno nameščati notranja senčila. Z njimi lahko ublažimo močno svetlobo ali skrijemo notranjost pred radovednimi pogledi, niso pa notranja senčila primerna za ublažitev poletne vročine. Če se segreva steklo, je lahko prenos toplote v notranjost precejšen.

Mrežasta kombinacija več strešnih oken je vizualno privlačna, a lahko prinese precej nevšečnosti glede segrevanja oziroma velikih stroškov, če prostore ohlajamo s klimatsko napravo in okna niso pravilno senčena. Zato pri načrtovanju strešnih oken upoštevamo tudi funkcijo prostora – v spalnico velike steklene površine na strehi morda ne sodijo, saj v jasnih nočeh v prostor spustijo preveč svetlobe, med dežjem pa so takšna okna lahko precej glasna. Toda s sodobnimi senčili, ki jih lahko upravljamo tudi na daljavo, so vsi taki in podobni pomisleki rešljivi.