»Šank«, ob katerem so proslavljali, je dolg 712 metrov, prav toliko kot predor pod Stenom na loški oziroma poljanski obvoznici. Nastal je zaradi obljube, se spominja njegov idejni oče, zidar Marko Božnar. »Pred mnogimi leti sem dejal: če bo loška obvoznica res narejena, pa jaz naredim tako dolg šank, kot bo dolg tunel na obvoznici.« Pred dvema mesecema se je skupaj s sokrajani odločil, da bo obljubo izpolnil – potreboval je le še 35 kubičnih metrov desk in 460 smrekovih kolov.

Zaradi prihranka časa bo cvetel posel

Ali so obiskovalci v soboto na Visoko prišli zaradi veselja ob skorajšnjem odprtju obvoznice ali zato, da bi si ogledali najdaljši točilni pult in malo posloneli ob njem, je težko reči. Starejše gasilke PGD Žirovski Vrh, ki so prišle takoj po gasilskem tekmovanju v Škofji Loki, so denimo zadovoljne, da jim bo pot na naslednje tekmovanje vzela manj časa. Da so krajani dočakali obvoznico, se jim zdi skoraj neverjetno. »Trideset let smo čakali in vsako leto smo manj verjeli, da se bo načrt kdaj uresničil,« pravijo. Najbolj prav jim bo obvoznica prišla, ko se bodo odpravile po opravkih v prestolnico. Nadejajo pa se tudi več izletnikov, saj Poljanska dolina ne bo več veljala za odročen cilj.

Tudi družine z otroki so obvoznice vesele prav zaradi krajše in varnejše poti do prestolnice. »Če bodo otroci hodili v šolo v Ljubljano, jim bo teh deset minut krajša pot v eno smer veliko pomenila,« je poudaril eden od domačinov. Vožnja po ozkih cestah skozi Škofjo Loko je danes za marsikoga stresna, je povedal Marko Oblak iz turističnega društva Žirovski Vrh. »Ko se na Lontrgu ali pri občini srečata dva tovornjaka, ne gre več ne naprej ne nazaj. Res škoda, da bo do odprtja obvoznice trajalo še nekaj dni,« je dodal.

Zabaven tek s simultanim prevajanjem

A potem bo začel še bolj cveteti tudi posel poljanskih obrtnikov, je prepričan avtor najdaljšega točilnega pulta Marko Božnar: »Po novem bomo imeli precej več časa za posel, saj bomo vsak dan prihranili 10 minut v vsako smer, kamor koli se bomo odpravili po obvoznici. Prihranek časa se bo po nekaj dnevih in tednih štel že v urah. Morda bomo lahko spustili cene izdelkom in storitvam in bomo postali bolj konkurenčni,« je razmišljal.

Oddahnili si bodo tudi prebivalci Škofje Loke, predvsem Poljanske ceste in Lontrga, ki ju je desetletja obremenjeval gost promet, poln težkih tovornjakov. Da bi se jim prebivalci Poljanske doline zahvalili, so priredili družaben in sodeč po prepevanju, smehu in vzklikanju tudi zabaven tek od Žirov do Lontrga. Tridesetkilometrsko progo je v celoti ali delno preteklo kar 250 tekačev. Ker so organizatorji predvidevali medkrajevno udeležbo, so obiskovalcem v vabilu v šali obljubljali, da bodo poskrbeli tudi za simultano prevajanje.

»Ideja o teku je padla na enem treningu tekaške sekcije športnega društva Partizan v Gorenji vasi,« je pojasnila Nina Pisk, ena od organizatoric teka. »Menili smo, da bi tudi mi lahko 'eno ušpičili' ob odprtju obvoznice. S tem smo se na simboličen način zahvalili prebivalcem Lontrga, da so našo vsakodnevno vožnjo mimo svojih hiš toliko časa prenašali.« Da bi po novem prebivalci z začetka in konca loške obvoznice živeli drug mimo drugega, se Piskova ne boji, saj meni, da jih bo le še bolj združila. »Naša prelepa dolina bo poslej hitreje in lažje dosegljiva tako Škofjeločanom kot obiskovalcem iz drugih krajev.«

Med tekači je bil tudi župan občine Gorenja vas - Poljane Milan Čadež, ki je s svojo udeležbo želel poudariti željo krajanov po še boljših cestnih povezavah. Najpomembnejša pridobitev zaradi obvoznice, ki je tik pred odprtjem, se mu zdi večja varnost udeležencev v prometu. »Ne smemo pozabiti, da bo stara cesta zaradi manj prometa varnejša tudi za pešce in kolesarje,« je poudaril. Predvsem slednjih je v Poljanski dolini iz leta v leto več, zato župan meni, da bi morali na pristojnem ministrstvu že razmišljati o urejanju varnih kolesarskih poti v dolini.