Dogajanje, povezano z uporabo nepravilne elektronske opreme na dizelskih motorjih koncerna Volkswagen, pod katerega spadajo znamke Volkswagen, Audi, Seat in Škoda, se nadaljuje. Družba Porsche Slovenija, ki je generalni uvoznik vozil teh znamk v Sloveniji, je javnost obvestila, da so na svojih internetnih straneh že vzpostavili stran, na kateri lahko lastniki vozil omenjenih znamk preverijo, ali je njihov avtomobil opremljen z dizelskim motorjem tipa EA 189, ki je kamen spotike.

Na internetnih straneh www.volkswagen.si, www.skoda.si, www.audi.si in www.seat.si lahko vsak lastnik avtomobila vpiše številko šasije svojega vozila in preveri, ali je s tem motorjem opremljen tudi njegov avtomobil. Poleg tega so na teh straneh objavljeni dodatne informacije ter vprašanja in odgovori v zvezi s tematiko dizelskih motorjev.

Motor serije EA 189, ki ustreza okoljskim standardom euro 5, je turbodizelski motor TDI z neposrednim vbrizgom goriva in je na trgu na voljo z 1,6 litra ali 2 litroma delovne prostornine. Te motorje so pri Audiju vgrajevali v vozila tipa A1, A3, A4, A5, A6, TT, Q3 in Q5. Pri Seatu so jih vgrajevali v modele leon, altea, exeo, toledo in alhambra. Škodini modeli so le trije, in sicer roomster, octavia in superb, pri Volkswagnu pa jih najdemo v golfu, jetti, beetlu, tiguanu, passatu, sharanu, transporterju, caddyju, crafterju in amaroku. Prodajo vozil, ki so opremljena s temi motorji, so na našem trgu že ustavili. Po podatkih uvoznika je na naših cestah približno 34.291 takih avtomobilov, od teh jih je 22.085 znamke Volkswagen (osebna in gospodarska vozila), 6173 znamke Škoda, 3888 znamke Audi in 2145 znamke Seat. Globalno gledano je zaradi te opreme spornih kar 11 milijonov vozil koncerna.

Sporne elektronske programske opreme ni v avtomobilih z novejšimi motorji, ki ustrezajo okoljskim standardom euro 6, je pa mogoče, da je vgrajena v avtomobile z 1,2-litrskim trivaljnim dizelskim motorjem. Koncern VAG bo oktobra predstavil tehnične rešitve in ukrepe, lastnike vozil s sporno opremo pa bodo po besedah družbe Porsche Slovenija kmalu obvestili. Vrednost delnic Volkswagna je zaradi afere v zadnjem času strmo padla, in sicer za 17 odstotkov, s tem je podjetje izgubilo 15 milijard dolarjev tržne vrednosti.