Dietnerjeva je županu občine Gorenja vas - Poljane v dopisu navedla, da se je za ukinitev ambulante odločil razširjeni strokovni kolegij za pediatrijo iz Ljubljane z argumentom, da naj bi bili prostori neprimerno opremljeni. »Te inštitucije na preteklih sestankih ni omenjal nihče,« je bil začuden župan. »Vsekakor bomo zahtevali temeljita pojasnila za navedeno samovoljno potezo, ki ni v skladu z dogovori o ponovnem odprtju ambulante,« je dodal.

Kolegij predlaga koncesionarja

Pediatrična ambulanta je v Gorenji vasi po Čadeževih pojasnilih delovala zgolj med šolskim letom. Na sistematske, zobozdravstvene in druge preglede je hodilo več kot 900 otrok iz dveh matičnih osnovnih šol in treh podružnic. Ti bodo zdaj morali k zdravniku in zobozdravniku hoditi v Škofjo Loko. Za tiste iz najbolj odročnih krajev to pomeni, da bodo za pot do zdravnika in nazaj domov morali prevoziti tudi več kot 50 kilometrov.

Še bolj skrb vzbujajoče pa je mnenje že omenjenega kolegija, ki ga je direktorica škofjeloškega zdravstvenega doma dodala dopisu, pod mnenje se je podpisal predsednik kolegija prof. dr. David Neubauer. Zapisal je, da morajo pediatri delati v »ustrezno opremljenih prostorih in strokovno neoporečno«, kar pa v Gorenji vasi trenutno ni mogoče. Če se bodo razmere uredile, predlaga vzpostavitev pediatrične ambulante za območje Gorenje vasi, Železnikov in Žirov, »morda s koncesijo«. Župan Čadež takšno rešitev zavrača. »Vendarle gre za otroke. Zanje mora biti poskrbljeno v mreži javnega zdravstva, saj so vezani na svoje okolje in si zdravnika zasebnika s koncesijo ne morejo prosto izbrati,« je prepričan.