Svež hokejski veter v tivolski pisarni se na začetku nove sezone v EBEL pozna tudi na igrišču. Olimpija kaže zobe kljub slabši kakovosti igralskega kadra v primerjavi s konkurenco, kar jo za zdaj uvršča v kategorijo prijetnih presenečenj. Osrednje vprašanje je, ali gre zgolj za preblisk, saj v uvodnem mesecu tekmovanja moštva še lovijo pravo formo. Najbogatejši Salzburg je denimo po štiri odigranih tekmah z eno zmago še vedno na dnu lestvice. Že v naslednjih tednih bo znano, ali je lahko Olimpija v nasprotju z vsemi napovedmi še naprej kos tako zahtevnim preizkušnjam, ki jo čakajo v nadaljevanju prvenstva.

Ne pozabimo. Do konca rednega dela sezone je še petdeset tekem. Ko se bodo najmočnejši klubi uigrali in lovili ugoden položaj med vodilno šesterico, ne bo veliko prostora za spodrsljaje proti slabšim tekmecem. Olimpija lahko ravno zaradi tega predvsem na začetku zime pospešeno išče svoje priložnosti. Doslej je prikazala več od pričakovanj. Odmevna je bila predvsem nedeljska zmaga proti Dunaju (5:2). Na uvodu so izstopali predvsem domači igralci. Anže Ropret in Žiga Pešut sta trenutno med vodilnimi strelci lige, opazen je tudi učinek Andreja Hebarja. Že zdaj lahko ugotovimo, kdo je med poletnimi počitnicami v celoti poskrbel za ohranjanje fizične pripravljenosti in kdo ne. Med večjimi ugankami je še vedno Gregor Koblar. Vprašanje, ali mu bo v tretji tivolski sezoni v EBEL vendarle uspel preskok, da bo v celoti uveljavil svoj talent.

Tuje okrepitve? Vratar Olivier Roy se je izkazal kot zadetek v polno, zato je težko oceniti, koliko tekem za dokazovanje bo dobil obetavni Tomaž Trelc, ki si je pred začetkom sezone zadal razmeroma visok cilj – med vratnicami želi začeti na vsaj dvajsetih tekmah. Avstrijec Roland Kaspitz je od tujih hokejistov v polju doslej pokazal največ. Potem ko je trener Fabian Dahlem premešal napadalne trojke, se je pokazalo, kako uspešno je Kaspitz razigral Pešuta in Ropreta. Napočil pa je tudi že čas, ko bodo morali tudi drugi tujci prevzeti svoj del odgovornosti. Čeprav je bil Stefan Chaput v Tivoli pripeljal z namenom doseganja zadetkov, je njegova statistika še vedno prazna. V obrambi bo moral biti bolj pozoren Fabian Scholz, ki je dobršen del minule zime preživel v drugoligaški ligi INL. Morda se bo tudi pri njem potrdila teza, da hokejisti iz INL stežka prilagodijo način igre in razmišljanja za višjo raven tekmovanja.

Hokejiste Olimpije danes ob 19.15 čaka domači preizkus proti Linzu, nato pa serija treh gostujočih preizkušenj (Dunaj, Gradec, Znojmo). Porajajo pa se tudi že razmišljanja, da bi ligo v prihodnji sezoni razširili na štirinajst klubov. Osrednja kandidata za vstop v tekmovanje sta zagrebški Medveščak in MAC iz Budimpešte. Prejšnji teden smo v Zagrebu na tekmi lige KHL med Medveščakom in Slovanom iz Bratislave od različnih sogovornikov zabeležili izjave o spogledovanju hrvaškega predstavnika z vrnitvijo v EBEL. O tej možnosti se je precej govorilo že letos poleti, a so se pri Medveščaku odločiti za nadaljevanje poti v ruski ligi. In še to – danes bodo znane podrobnosti o novem hokejskem projektu, ki ga pripravljata vodilni slovenski hokejski as Anže Kopitar in sveže upokojeni reprezentančni kapetan Tomaž Razingar. Bo na Gorenjskem res zaživela nova hokejska akademija?