Španija se je vrnila. Potem ko je »furia roja« igrala neprepričljivo v predtekmovanju in bila na tekmi z Nemčijo celo blizu izpada že po prvem delu, ji je včeraj uspelo to, na kar so čakali privrženci Pauja Gasola in kolegov. Proti Grčiji so spet igrali podobno kot v najboljših časih (izboljšali so predvsem igro v obrambi) in na najzanimivejši tekmi dosedanjega poteka evropskega prvenstva iz boja za kolajne izločili enega glavnih tekmecev. Znova je bil najboljši na igrišču Pau Gasol (27 točk, devet skokov), medtem ko je pri Grkih vse do končnice, ko je dvakrat po NBA-jevsko zakorakal, z dvojnim dvojčkom blestel 20-letni Janis Antetokounmpo (12 točk, 17 skokov).

Med najboljšimi v španski vrsti je bil z 18 točkami tudi drugi najboljši strelec Nikola Mirotić. »Najpomembnejša je bila naša obramba, dobro smo ustavili Vasilisa Spanulisa. Ves turnir smo igrali dobro v napadu, zato smo vedeli, da moramo narediti več v obrambi. Zelo smo srečni, kajti tekma je bila zelo pomembna,« je dejal Nikola Mirotić, ki je skupaj s soigralci veliko naredil v zadnji četrtini, ko so Grki s težavo dosegali koše, v napeti končnici pa zapravljenega niso uspeli nadoknaditi.

Mirotić za Španijo igra kot naturaliziran košarkar. Kot najstnik je prišel v Madrid. Pri 14 letih je podpisal pogodbo z Realom in se razvil v enega najboljših krilnih centrov. Španci so mu ponudili potni list, sprejel ga je in postal španski reprezentant. Podobno pot je doslej prehodil 16-letni Luka Dončić, ki si ga v svoji vrstah želijo Španija, Srbija in Slovenija. Kaj Mirotić svetuje mlajšemu prijatelju? »Naredi naj tisto, kar on misli, da je najboljše za njega,« nam je povedal 24-letni Mirotić. Če bi se Dončić res odločil za špansko reprezentanco, bi imel precejšnjo konkurenco, kajti v vsaki reprezentanci lahko igra le en naturaliziran košarkar, poleg Mirotića pa je pri Špancih to tudi Serge Ibaka, ki je to evropsko prvenstvo izpustil.

Medtem ko bo na Dončićevo odločitev treba čakati še nekaj časa, pa ni dvoma, da ga v Španiji zelo cenijo. V teh dnevih igra na pripravljalnih tekmah Reala in lahko se zgodi, da bo že v prihajajoči sezoni dobil precej več priložnosti kot lani, ko je bil del ekipe, ki je osvojila evropski naslov ter špansko prvenstvo in pokal. »Ta sezona bo zanj zelo pomembna. Veliko pričakujejo od njega. Veliko je odvisno od tega, kako se bo spopadel s tem. Brez dvoma je Luka košarkar z veliko talenta. Prihodnost je odvisna le od njega. Mislim, da bo še pomemben za Real. Fantje mu morajo pomagati, ker je mlad. Ne sme biti pod prevelikim pritiskom. Napredovati mora počasi. Lani mu je šlo zelo dobro, bil je miren, čeprav je bilo zanj vse novo. Igral je dobro, vidi se, da uživa v košarki. Kmalu bo velika zvezda,« je o prijatelju, s katerim je tudi nekajkrat treniral, povedal Mirotić. »Lahko rečem, da je sijajen fant, dobro ga poznam. Včasih se slišiva po telefonu. Velikokrat ga spodbujam. Čestital sem mu ob naslovu prvaka, čestitam mu ob dobrih igrah,« je še povedal Mirotić.