Tudi takšna ograja je seveda lahko postavljena izključno zaradi varnosti – v tem primeru je višja, dovolj trdna. Z nižjo ali bolj dekorativno ograjo postavimo meje svojega doma, uredimo okolico hiše ali pa se samo zakrijemo pred neželenimi pogledi.

Odraz življenjskega stila in vrednot

Tako v prvem kot v drugem primeru ograja, ki jo nekdo izbere, hote ali nehote odraža življenjski stil in vrednote kupca, prebivalcev. Tistih, ki ograje postavijo le zaradi zagotavljanja funkcionalnih koristi, oblika in barva ne zanimata tako zelo. Njihove želje in potrebe zadovoljita že recimo enostavna pletena mrežna ali pa panelna ograja. Najpogostejša barva je zelena, sledi ji temno siva (antracitna).

Zahtevnejši kupci, ki želijo vrtno ograjo v vseh pogledih uskladiti s svojim domom, se bolj usmerijo na iskanje ograje prave oblike, materiala, barve. Ograja jim predstavlja pomemben del zaokrožene vizualne in funkcionalne celote nepremičnine. Takšni kupci se prav tako odločajo za panelne ograje, a morda pogosteje s stebrički Kočevar, ki so bolj elegantni, sponke so skrite, lice je na obeh straneh enako. Barve so usklajene z domom – trenutno je moderna antracitno siva barva ali pa čisto unikatne barve – od modre, rjave, oranžne, do rumene, črne, bele…

Izjemno elegantno, prestižno delujejo kamnite ograje

Te ograje poskrbijo tudi za popolno intimo, saj se skoznje ne vidi prav nič. Ozka kamnita ograja je sestavljena iz širšega stebra (12 cm), na katerega z obeh strani pritrdimo panela, vmes pa nasujemo kamenje. Takšna vrtna ograja je cenovno zelo sprejemljiva, pogosto jo kombiniramo z navadnimi paneli. Kjer želimo zakriti pogled, namestimo ozko kamnito ograjo, kjer nam to ni tako pomembno, pa namestimo navaden panel. Ograja deluje zelo razgibano, zanimivo, z različnimi barvami kamenja pa tudi zelo unikatno, posebno. Gabioni ali kamnite košare so širše ograje, široke so lahko 20, 40 ali 60 centimetrov, visoke od 60 do 200 centimetrov. Širše kamnite ograje lahko pod posebnimi pogoji nadomeščajo škarpo, v kombinaciji z drugimi elementi pa lahko denimo postavimo celo prekrasen nadstrešek za avto. Skratka, gabioni so zelo uporabni in z malo domišljije omogočajo unikatne rešitve za ograditev takšnih ali drugačnih prostorov.

Za vse tiste, ki jim mrežne ograje, klasični paneli ali gabioni niso všeč, izdelujemo razne ograje po naročilu. Narejene so lahko iz jeklenih okroglih ali pravokotnih palic, profilov, cevi, iz perforirane pločevine… Iz njih lahko naredimo ograjo po želji ali polnilo za vrata, za osebni prehod in za dvorišča.

K ograji tudi primerna vrata

Vsaka ograja – če hočemo, da zapre prostor, pa potrebuje tudi vrata – za prehod oseb in za avtomobile. Vrata za osebni prehod so ožja, običajno široka okoli en meter, po višini so lahko usklajena s preostalo ograjo ali pa so nižja. Vrata za dvorišča, za dovoz, so lahko enokrilna, dvokrilna ali pa samonosilna drsna. Zapiramo jih ročno ali pa z motornim pogonom, ki zelo poenostavi odpiranje in zapiranje. Polnila vrat so lahko usklajena z ograjo, denimo paneli, lahko pa so zaprta tudi s perforirano pločevino ali s tako imenovano strong ograjo (jeklene cevi, palice).