V senci uspehov reprezentanc moških in žensk je pristalo dogajanje na klubski sceni. Delovne vneme v slovenskih dvoranah kljub temu ne primanjkuje. Že skoraj mesec dni se na nove izzive pripravljajo odbojkarji ACH Volleyja. Delovni načrt je enak kot lani – osvojiti vse domače lovorike, v ligi prvakov pa ponuditi konkurenčen boj in priti do kakšne točke proti favoriziranim nasprotnikom.

Ekipa je sestavljena. Iz pretekle sezone so v moštvu ostali Andrej Flajs, Matija Pleško (v prihodnje bo libero), Mario Koncilja, Jan Kozamernik, Stipe Jurić, Diko Purić, Eric Mochalski, David Kumer in Matija Jereb. V garderobi jim bodo družbo delali Rok Satler, Žiga Donik, Jernej Terpin, Matevž Ledinek in Avstralec Samuel Walker. Trener ostaja Bogdan Kotnik. »Ekipa je sestavljena prej kot v preteklih letih, kar je všeč predvsem trenerju. Štirje mlajši igralci so na pripravah mladinske reprezentance, manjka tudi Avstralec, ki ima reprezentančne obveznosti,« je povedal športni direktor kluba Aleš Jerala. »En igralec iz Portorika je trenutno še na preizkušnji. Je zanimiv, saj je pripravljen igrati skoraj na pol zastonj. Njegova želja je, da se uveljavi v Evropi, ampak bomo videli. Zdaj nam koristi na treningih, ker nismo popolni, toda majhna verjetnost je, da bo ostal z nami.«

Med okrepitvami je Jerala izpostavil predvsem mladega Jerneja Terpina in Avstralca Samuela Walkerja. »Terpin je nedvomno potencial, a zanj bo to velik preskok. Do zdaj ni treniral večkrat kot štirikrat na teden in je tudi najmlajši v ekipi, letnik 1996. Ima lepe možnosti, da postane dober igralec. Enako veseli smo prihoda Avstralca. Na mizi je imel ponudbe tudi boljših klubov, toda za nas se je odločil, ker bo več igral. Takšni igralci so interesantni za nas,« pravi Jerala, ki trdi, da je v ospredju produkcija odbojkarjev. »Dobro moramo delati, da takšni igralci čim prej naredijo preskok. Enim uspe v pol leta, drugim v dveh letih, v vsakem primeru moramo ta trenutek ujeti čim prej.« V moštvu je znova nekaj študentov, zato vsi ne bodo mogli trenirati dvakrat na dan. Kljub temu je ideja kluba, da bo imel vsak odbojkar poleg vseh popoldanskih treningov na teden še vsaj dva dopoldanska treninga.

Liga prvakov se začenja novembra. Tekmeci bodo Modena, Gdansk in Vojvodina. Lani je ACH Volley igral v dvorani Tivoli, letos je spet aktualna selitev v večje Stožice. Odločitev naj bi bila znana v roku tedna dni. »Skupina je težka, a zanimiva. Italijanski klubi so vedno atraktivni. Realno bo Modena prva, Gdansk bo blizu, medtem ko smo mi in Vojvodina na podobni ravni. V srbskem klubu še sestavljajo ekipo, zato bodo verjetno dobili kakšnega dobrega igralca,« je ocenil športni direktor ACH Volleyja. Pri Vojvodini sta sicer dva nekdanja člana ljubljanskega kluba – Borislav Petrović in Veljko Petković.

V slovenski ligi bo glavni tekmec Calcit iz Kamnika, s čimer se razmerje moči ne bo bistveno spremenilo. »S Kamnikom bomo verjetno malo odstopali, drugi so na enaki ravni. Državno prvenstvo je lahko solidno. Krka bo močnejša, Murska Sobota bo konkurenčna, Triglav ima podobno zasedbo kot lani, zato bo letos bolj izkušen,« se je Jerala ozrl na domači oder. ACH Volley bo tekmoval še v srednjeevropski ligi, ki ima spremenjen format. »Nov modus nam ustreza. Tekem bo dovolj. Predvideni so štirje turnirji v predtekmovanju in nato še zaključni turnir. Na vsakem turnirju imaš dve tekmi. Trenutno je prijavljenih devet ekip. Med boljšimi so zraven Innsbruck, Dob in Kamnik, s čimer je srednjeevropska liga močnejša kot slovenska liga,« je prepričan športni direktor.

V preteklih letih je ACH Volley ostal dolžan mnogim igralcem in trenerjem. Pred lansko sezono je bil celo ogrožen obstoj kluba, toda z varčevalnimi ukrepi je ljubljanski kolektiv ostal nad gladino. »Dolg smo več kot zmanjšali za polovico. Iz lanske sezone moramo izplačati zgolj še premije, kar naj bi igralci dobili ta mesec. Nato nam ostanejo še obveznosti iz preteklih let, kar znaša približno 150.000 evrov, toda do konca letošnje sezone bi morali priti na ničlo,« je finančno stanje opisal Jerala.