Slovenija je na turnirju v Kopru proti Ukrajini pokazala slab, proti Finski pa odličen obraz. Zakaj takšna nihanja?

Povsem normalno je, da na pripravljalnih obračunih prihaja do nihanj. Proti Ukrajini je do slabše predstave prišlo zaradi tega, ker skoraj dva tedna nismo igrali nobene tekme. Lahko smo zadovoljni z reakcijo na tekmi proti Finski, kjer so bili igralci polni energije. Verjamem, da gredo stvari v pravo smer.

Z Juretom Zdovcem ste prvič sodelovali pri Olimpiji, lani pa sta znova združila moči v reprezentanci. So vaše naloge v vlogi pomočnika enake?

V osnovi ostaja vse isto. Sedaj se poznava že odlično. Kot pomočnik moraš analizirati nasprotnike in pripraviti poročilo o njihovem načinu igranja ter o dobrih in slabih stvareh. Poleg tega so še nekatere malenkosti na treningih. Ker je letos Stefanos Dedas zaradi klubskih obveznosti večkrat odsoten, z Radom Trifunovićem izmenjaje vodiva dele treningov.

Ste že začeli analizo tekmecev na evropskem prvenstvu?

V bistvu smo se že dogovorili, kdo bo kaj naredil. Jernej Bobič nam je pripravil ves material, tako da s tem ne bomo imeli težav. Poleg tega se bom sam ta teden odpravil na tekmo Hrvaške, Trifunović pa Gruzije. Prva dva nasprotnika si bomo tako podrobno ogledali tudi v živo, za druge tri pa bo dovolj časa na evropskem prvenstvu.

Ali pri analizi tekmecev pogrešate Chrisa Thomasa, ki je bil v minulih dveh letih del reprezentance?

Pripravljal je poročila tekmecev, pri čemer je bil zares natančen in dosleden. Toda v preteklosti smo normalno shajali brez njega, tudi zdaj ni nič drugače. Prišel je Trifunović, s čimer smo ohranili tri pomočnike, kar je pomembno, saj si tekme na evropskem prvenstvu sledijo v hitrem ritmu – tako si lahko prerazporedimo in olajšamo delo.

Ali vas obremenjujejo dejstvo, da zaradi reprezentance ne morete biti prisotni na treningih Olimpije?

Moram priznati, da mi letos misli vseskozi uhajajo h klubu. S pomočniki sem ves čas v kontaktu. Največja težava je v tem, da še vedno sestavljamo ekipo in moram neprestano spremljati oziroma iskati igralce. Včasih tako nisem stoodstotno osredotočen le na reprezentanco, a tako je. Trudim se po najboljših močeh in upam, da bo na obeh straneh vse skupaj učinkovalo dobro.

Ste zadovoljni s trenutno sestavo moštva v Olimpiji?

Glede na to, da sem sam izbral igralce, ne morem reči, da nisem zadovoljen. Veseli me, da smo do zdaj dobili večino igralcev, ki smo si jih želeli. Obstaja kakšna izjema, a takšna je realnost. Najpomembnejše sledi, in to je nosilec na mestu organizatorja igre. Če tu s kančkom sreče zadenemo, saj smo finančno omejeni in težko konkuriramo za najboljše igralce, se lahko sezona odvije povsem drugače kot sicer. Tako dolgo čakamo, ker si na tem igralnem mestu zares želimo kakovostnega posameznika – po navadi proti koncu prestopnega roka tudi tistim najboljšim, ki so še na voljo, cene padejo.

Je kakšen posameznik na vrhu spiska želja?

Vmes so bili že trije, ki sem si jih zelo želel, a so na žalost podpisali za druge klube, ki so jim omogočali boljše pogoje. V igri zdaj ostajajo še štiri imena, ki so po mojem mnenju dovolj kakovostna, da naredijo preskok v kvaliteti igre. Skoraj gotovo bo to tujec.

Ni skrivnost, da se Olimpija pogovarja tudi z Jako Lakovičem. Kakšna je možnost, da bi nekdanji reprezentančni kapetan v prihodnji sezoni nosil zeleno-bel dres?

Z njim smo se pogovarjali, a se žal Lakovič vsaj za zdaj ni odločil za prihod k nam. Če bi se, potem bi denar, ki je ostal, razdelili med organizatorje igre, ker pa se ni, moramo več porabiti za prvega organizatorja igre. To avtomatično pomeni, da tudi če bi on pozneje želel k nam, ne bomo več imeli denarja zanj. Verjamem, da čaka, kaj bomo vzeli, in bo na podlagi tega sprejel končno odločitev. Toda to pozneje žal ne bo več mogoče.