Vse je bilo narejeno za novi krizni performans. Toda tokrat ni bilo govora o podpori »projektu, ki se ga ne da več ustaviti«. Kontič, Rotnik in Dermol so pred televizijske kamere stopili zaradi strahu. Pred mrazom. Dolini namreč še vedno grozi, da bo ostala brez (poceni) ogrevanja. In razlog za to je prav projekt, ki so ga zasnovali, izpeljali ali tako goreče branili.

Na kratko: v Šoštanju so ugotovili, da ob morebitnem izpadu skoraj 1,5 milijarde evrov vrednega TEŠ 6 prihajajočo zimo ne bodo imeli na voljo nadomestne enote, ki bi dolini zagotavljala toplotno energijo. TEŠ 5 bo namreč po seriji čudnih odločitev in zapletov prav takrat v remontu, TEŠ 4 pa januarja ne bo imel več dovoljenja za obratovanje. Tako najbrž ni naključje, da je Kontič že nekaj dni po skupnem nastopu v pismu premierju Cerarju na dlani ponudil domnevno edino možno rešitev: podaljšanje obratovanja TEŠ 4.

In zgodovina se je še enkrat ponovila kot farsa. Se še spomnite »spina« šaleškega lobija, ki je leta 2010 – na vrhuncu lobističnega branjenja TEŠ 6 – novi blok čez noč razglasil za nadomestnega? Pet let pozneje se je izkazalo, da gre za novo v vrsti laži, povezanih s projektom, v katerem je bilo umetno prikrojeno vse: od cene premoga do vrednosti investicije. Postaja namreč jasno, da bodo v Šoštanju do leta 2023, ko naj bi počasi vendarle izplavali iz rdečih številk, delovali tako TEŠ 6 kot TEŠ 5 in TEŠ 4. Da, ista TEŠ 5 in TEŠ 4, ki se ju pred slabim desetletjem zaradi starosti domnevno ni splačalo obnavljati. Šaleški lobi je dosegel končno zmago. Rotnikova vizija o termoelektrarni, ki bo imela več kot tisoč megavatov inštalirane moči, bo postala resničnost.

Zdaj jo bodo pomagali uresničiti tisti, ki so bili v TEŠ poslani zato, da duha nekdanjega direktorja preženejo iz elektrarne. To odpira prostor neprijetnim vprašanjem za prvega moža Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) Blaža Košoroka. Še lani ob tem času so v HSE uradno razmišljali celo o ustavitvi TEŠ 5. Argument: bolje, da izgubo ustvarja ena kot pa dve proizvodni enoti. Tudi ko so v Šoštanju še pod Dermolom državo zaprosili za podaljšanje dovoljenja za obratovanje TEŠ 4, tega v HSE domnevno niso vedeli. Zdaj naj bi bili v HSE – če jim verjamete – stisnjeni ob zid. Na enak način, kot se je državi pri TEŠ zgodilo že tolikokrat od leta 2008. Seveda ne ponesreči.

Tudi zato ne velja pričakovati širših posledic razkritega dela poročila računskega sodišča. Gre namreč »le« za natančen popis ekscesov, ki so slovensko energetiko že pahnili v desetletje stagnacije. Raje velja še naprej slediti denarju. Trgovci s premogom, ki ga za polno obratovanje vseh treh blokov v Velenju ni dovolj, si verjetno že manejo roke. Prav tako dobavitelji energetske opreme. Okoli nekoč največjega korita v državi je vse pripravljeno za nov krog zaslužkov – s starimi znanci in novimi obrazi.